Ciberseguretat i privacitat

Des de CESICAT (Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya) i el Centre d’Internet més Segura ens avisen que és necessari vigilar amb les actualitzacions de les aplicacions, ja que solen ser vulnerabilitats evitables que suposen un forat en la nostra seguretat. Aquí podeu veure la seva guia sobre com actualitzar-les de forma segura.

Queda clara la importància de promoure i conscienciar a la gent sobre aquests temes, encara més quan observem que el robatori d’identitat fent ús de trucs per hackejar comptes i perfils a xarxes socials com Instagram o Twitter comença a ser percebut entre els menors com un joc, sense tenir en compte les conseqüències ètiques i legals. Un estudi de S2 Grupo alerta que “el 47% dels enquestats va dir haver patit algun atac contra la seva privacitat i un 60% reconeix no canviar amb regularitat els seus passwords”. Aquí podeu veure unes recomanacions per disposar de contrasenyes segures, ja que les més utilitzades no compleixen amb les normes bàsiques de seguretat.

Aquí teniu un test amb 11 situacions on la nostra identitat digital pot estar exposada a un robatori.

Precisament, la AEPD (Agencia Española de Protección de Datos) ha publicat 2 guies per fer que els menors tinguin cura i protegeixin la seva privacitat: “No te enredes en Internet”  adreçada a menors i “Guíales en internet” per pares i professors.

Guías de la Agencia Española de Protección de Datos

Un altre recurs a tenir en compte és la guia “Cuestiones y recomendaciones básicas para padres y educadores sobre el uso de redes sociales e Internet por los menores” elaborada per l’APEP (Asociación Profesional Española de Privacidad).