64% de la programació diària en horari de protecció vulnera la llei

Salvame-0708-BlogACT2

El 64% dels programes que s’emeten diàriament en l’horari de superprotecció al menor de tarda (de 17 a 20 hores), en les cadenes principals, no són adequats per a la infància i vulneren el Codi d’Autorregulació de Continguts Televisius i la Llei de Comunicació Audiovisual amb alguns dels seus continguts.

Durant la setmana del 27 de juny a l’1 de juliol de 2016, l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya ha seguit els continguts de 70 emissions en aquest horari de superprotecció i ha detectat que 45 d’elles no respecten la llei audiovisual.

Antena 3 i Telecinco vulneren el Codi i la Llei en el 100% de la seva programació. Els principals espais conflictius per al menor són Acacias, 38 (TVE), Seis hermanas (TVE), Amar es para siempre (Antena 3), El secreto de Puente Viejo (Antena 3), Sálvame naranja (Telecinco) o Más vale tarde (La Sexta), entre d’altres.

La falta d’adequació a l’horari es presenta de manera diversa en la ficció que en els altres gèneres. D’una banda, en els talks shows vespertins es dóna una mala praxi de la professió periodística que es basa en el sensacionalisme i en les conductes asocials, com són la burla, la crueltat, el sexisme i el menyspreu a la persona (Sálvame naranja o Zapeando).

Per una altra banda, els serials es basen en temàtiques conflictives per a adults, a més d’estar-hi presents la violència física, el sexe implícit i d’utilitzar un vocabulari poc educatiu per a menors d’edat (El secreto de Puente Viejo o Seis hermanas).

El-Secreto-de-Puente-Viejo-0708-BlogACT3

Davant d’aquest fet, el president de l’Associació, Josep Ma Guerra i Mercadal, declara que “cal que les televisions recondueixin el model que elles mateixes han creat. Han signat un pacte d’autorregulació i estan sota una llei que no compleixen respecte l’assumpte més important: la infància”. El president de l’Associació també fa una crida especial: “Ara que estem en temps d’estiu, de vacances escolars, els espectadors demanem que les cadenes sumin i no restin perquè el temps d’oci audiovisual dels nens i nenes que no tenen accés a activitats fora de casa sigui positiu. La televisió no és l’única cosa que han de fer, però la realitat és que molts es troben davant d’ella una estona cada tarda. Aquesta estona és, justament, on hem de parar especial atenció”.

Nota-Premsa-Associacio-Juliol-2016

Alhora, l’Associació reclama que les cadenes introdueixin un sistema de control parental en els continguts que pengen en les seves plataformes digitals. La migració del consum juvenil cap a aquests nous sistemes converteix en prioritària aquesta mesura que l’Associació porta sol·licitant des de fa més de tres anys.

En tots dos casos, el del consum tradicional i el digital, s’insta a les autoritats i als organismes públics competents a que treballin amb més urgència en la línia d’oferir al menor un entorn audiovisual segur.