A què juguen els nostres fills?

art-vj-marzo-2-blogvj

Una de les principals preocupacions dels pares és saber qui fan els seus fills durant les estones d’oci. En aquest context, els videojocs s’han erigit com una de les formes d’entreteniment més comuns entre petits i adolescents.

Degut la seva importància, hem realitzat un estudi –amb una mostra de 100 alumnes– per conèixer els hàbits de consum d’estudiants entre els deu i els dotze anys. Aquestes són les principals conclusions que n’hem extret:

A què juguen?

Una de les dades que més ens ha cridat l’atenció és que el 37% dels enquestats reconeix que juguen a GTA 5, Assassins Crew Unity o Syndicate i Call of Duty. Aquests tres jocs (podeu consultar les seves crítiques a la web de Contraste) són un referent de violència, brutalitat, sexe, llenguatge groller i discriminació. Per aquest motiu és significatiu l’alt percentatge, però ho és més que pràcticament la meitat dels enquestats reconeguin que els seus pares no controlen a què juguen –ja sigui per desconeixement o per desinterès–. Avui dia no és difícil saber-ne un mínim sobre els continguts dels videojocs de moda. La nostra app Contraste, la pàgina web de Contraste o d’altres especialitzades, vídeos de youtube i el codi PEGI ens poden servir per il·lustrar-nos.

Quant de temps hi juguen?

No ens podem enganyar. Els nens juguen a la consola i molt. La major part dels enquestats manifesten que ho fan entre deu i quinze hores setmanals, repartides al llarg dels set dies de la setmana. Sense pretendre treure conclusions a la lleugera, en dividir les hores de joc, necessàriament han de dedicar-li, almenys, una hora diària. I si als desplaçaments, als deures i altres activitats hi sumen una hora de joc, queda molt poca estona per a la lectura, per conversar en família o simplement per gaudir amb un altre tipus de joguines o entreteniments.

Amb qui juguen?

La fórmula online és, sens dubte, una tendència creixent entre el públic més jove. El 52% afirma que participa en opcions competitives i cooperatives amb juadores que no coneix. Alguns, a més, aconsegueixen un grup estable amb el qual participar en les diferents raids o partides multijugador. No podem oblidar-nos dels riscos que això comporta. En alguns jocs el component online es limita a partides curtes en les quals no cooperem ni establim relació amb altres jugadors. No obstant això, moltes vegades ens exigeix crear clans o grups amb els quals interactuar.

On juguen?

Un altre dels temes que causa un gran desconcert és saber per què els nens no haurien de tenir una consola a la seva habitació. Els menors cada vegada tenen més elements amb els quals distreure’s: que si l’smartphone i la partida a mig fer de Clash of Clans; que si la 3DS i el campionat del Mario Kart, etc. La veritat és que amb tantes oportunitats d’oci audiovisual resulta imprescindible supervisar la feina diaria dels més petits. No podem oblidar que són nens i la temptació per distreure’s és inmediata.
De la mateixa manera, quan vulguin jugar amb la consola, el temps i moment que estimem oportú, és millor que ho facin en llocs comuns de la casa. No hem de estar amb ells contínuament, però sí que és bo que sàpiguen que ens hi interessem.

Què ofereixen els videojocs?

Sorprèn veure com una gran majoria dels enquestats saben quins jocs no són adequats i perquè no ho són. Reconeixen que alguns títols són violents, que potencien l’agressivitat, que són sexistes o que indueixen al racisme. Si ells mateixos s’adonen d’això, potser seran la nostra millor via d’informació.
Els videojocs poden ser una eina per als pares, tant d’oci com d’aprenentatge. No és coherent educar en valors i, que després en el seu temps d’oci i encara que sigui de forma virtual, visitin prostíbuls, assassinin nens a sang freda o puguin drogar-se en títols com GTA.

Els resultats corroboren, un cop més, que l’educació ha de ser una tasca conjunta entre la família i l’escola. Educar en valors positius no és fàcil. Per això hem d’estar atents i al dia sobre les tendències tecnològiques i els seus continguts. Des d’aquestes línies volem oferir-vos la informació necessària per conèixer l’entorn i poder, d’aquesta forma, escollir amb criteri els companys de joc dels nostres fills.