Addictes a la tele

Un espectador mig passa a Espanya cada dia més de tres hores veient televisió. Un estudi dels experts Robert Kubey i Mihaly Csikszentmihalvy ha aprofundit en el consum excessiu de l’audiència en el seu treball L’addicció televisiva no és una metàfora, el títol de la qual ja és per si revelador. Carta de Ajuste resumeix l’article publicat en Estats Units per Scientif American.

El joc per diners pot convertir-se en una obligació, el mateix que el sexe pot arribar a ser obsessiu. No obstant això, una activitat sobresurt per la seva importància i ubiqüitat; es tracta del passatemps d’oci més popular: la televisió. La majoria de la gent admet tenir una relació d’odi-amor amb l’invent. Es queixen de la caixa ximple però s’asseuen en els seus sofàs i s’apropien del comandament a distància. Durant dècades els científics han estat estudiant els efectes de la televisió, fixant-se, generalment, a veure si la violència es troba en relació amb la pràctica de la mateixa actitud en la vida real. El terme “addicció televisiva” és imprecís i està carregat de judicis de valor, però capta l’essència d’un fenomen molt real. Tant els psicòlegs com els psiquiatres defineixen la dependència a una matèria –formalment- com un desordre caracteritzat per criteris que inclouen el pas d’una enormitat de temps usant aquesta matèria o substància.

Tots aquests criteris poden aplicar-se a la gent que veu una enormidad de televisió. Això no significa, ni de bon tros, que veure la televisió, per se, sigui problemàtic. La televisió pot ensenyar i divertir. És possible que arribi a altures estètiques i faciliti distracció i escapi, coses ambdues molt necessàries. La dificultat arriba quan la gent té un fort sentiment que no hauria de veure tanta televisió com fan i, encara, es troben estranyament incapaces de reduir la seva visió. Algun coneixement de com el mitjà exerceix el seu atractiu és possible que ajudi als televidentes a practicar un millor control sobre les seves vides.

És sorprenent la quantitat de temps que la gent passa veient la televisió. De mitjana, els individus en el món industrialitzat dediquen tres hores al dia a la recerca de programes –la meitat del seu temps d’oci- i més que qualsevol altra activitat per a estalviar treball i somni. Sobre la base de semblant proporció, algú que visqui 75 anys passa 9 d’ells enfront de l’aparell. Altres estudis han demostrat, de manera consistent, que gairebé el 10% dels adults es denominen, a si mateixos, addictes televisius. Com podria esperar-se, quan cridàvem a la gent que estava veient la televisió, ens deien que es trobaven en un estat passiu i relaxat. De manera similar, els estudis portats a terme amb el electroencefalograma mostren una menor estimulació mental, al ser amidats per la producció alfa d’ones cerebrals, durant la visió televisiva que durant la lectura.

El que és més sorprenent és que el sentit de la relaxació acaba quan s’apaga l’aparell, però continua el de passivitat i baixa alerta. Els participants en l’estudi reflecteixen, comunament, que la televisió, d’alguna manera, ha absorbit o sumit les seves energies, deixant-los esgotats. Manifesten que tenen més dificultats per a concentrar-se després d’un visionado que amb anterioritat. En contrast, és rar que declarin semblants dificultats després de la lectura. Després de practicar esports o els seus entreteniments favorits, la gent manifesta millorances en els seus comportaments. Després de veure la televisió, les conductes de les persones són gairebé idèntiques o pitjors que abans.

Després que transcorrin uns moments d’haver-se assegut i empènyer el botó que diu “encendre”, els telespectadores diuen trobar-se més relaxats. Ja que tal estat ocorre amb rapidesa, la gent es veu condicionada a associar el visionado amb el descans i la manca de tensió. Aquesta associació es reforça positivament, ja que els telespectadores romanen relaxats durant tot el temps del visionat.

L’hàbit de les drogues camina per senderes similars. Un tranquilizante que surt del cos amb rapidesa, és molt més probable que ocasioni dependència que el qual es va a poc a poc, precisament perquè el consumidor és més conscient que els efectes de la droga estan desapareixent.

Els telespectadores engendren un major nombre d’ells. Així és la ironia de la televisió: la gent acostuma a veure molt més temps del que planejaven, tot i que una perllongada visió sigui menys recompensadora. En els nostres estudis s’arriba a la conclusió que quantes més hores es passin enfront de l’aparell, menor satisfacció, diuen, assoleixen amb això. Com és possible que la televisió ens atrapi d’aquesta forma?

En 1986, Byron Reeves, de la Universitat de Standford; Esther Thornson, de la Universisdad de Missouri, més altres col·legues, van començar a estudiar si els reptes ferms i formals de la televisió –corts, pel·lícules, zooms, vistes panoràmiques, sorolls sobtats- activen la resposta orientativa i, d’aquí, que es mantingui l’atenció en pantalla. Mitjançant la vigilància de com les ones cerebrals s’afectaven per trets formals, els investigadors van arribar a la conclusió que altres trucs estilístics són capaços, en veritat, de desencadenar respostes involuntàries i “treure el seu valor d’atenció per mitjà de la significativa evolució de detectar moviments… Són les formes –no els continguts- les quals fan única a la televisió.”

La resposta orientativa pot, en part, explicar les més comunes observacions del telespectador, tals com: “Si la televisió està encesa, no sóc capaç de dur els ulls cap a altre costat o tancar-los”, “no vull veure tant com ho faig, però no m’és possible defensar-me” i ”m’assec hipnotitzat quan veig la televisió”.

Roberto D McIlwraith, de la Universitat de Manitoba, va analitzar en els estudis als quals a si mateixos es qualifiquen com teleadictos. Sota una mitjana cridada SIPI, es va trobar amb que els addictes, més amunt citats, s’avorreixen i distreuen amb superior facilitat, i tenen un control més pobre de l’atenció que els quals no pateixen addicció. Els addictes van manifestar que usaven la televisió com divertimento en la fugida de pensaments desagradables, així com per a emplenar el temps. Altres estudis –en el transcurs dels anys- han demostrat que els telespectadores intensos tenen una inferior probabilitat de prendre part en l’activitats comunitàries i esportives, amb una certa tendència a l’obesitat en relació amb els telespectadores moderats o que, simplement, no ho són.

Per a alguns investigadors, el paral·lelisme més convincent entre la televisió i els drogoaddictes és que la gent experimenta els símptomes de la retirada quan deixen el visionado. Fa gairebé 40 anys que Gary A. Steiner, de la Universitat de Chicago, va col·leccionar un fascinant nombre de famílies el grup de les quals s’havia trencat, circumstància que retornen quan la casa només té un conjunt: “la família es mou donant voltes com un pollastre sense cap”. “Era terrible”. “No fèiem gens. Només parlar entre el meu espòs i jo”. “Plorava constantment. Els nens em molestaven i els meus nervis estaven a punt d’esclatar. Vaig tractar d’interessar-los en jocs, però impossible. La televisió és part d’ells”.

“En més de la meitat de les llars, durant aquests inicials primers dies, s’interrompien les rutines ordinàries, els membres tenien dificultats per a adaptar-se al nou horari disponible, expressaven ansietat i esperit agressiu… La gent que vivia solitària mostrava tendència a la irritació i a avorrir-se… Durant la segona setmana, era comuna un moviment d’adaptar-se a la nova situació.”

Encara que sembli que la televisió està en línia amb el criteri de dependència a la substància, no tots els analistes han arribat tan lluny com per a cridar additiva a la televisió. McIlwaith va dir en 1998 que “desplaçar altres activitats per la televisió pot ser significatiu socialment, però encara s’està lluny de l’exigència clínica per a una important deterioració”. Va argumentar que tal vegada no sigui necessària una nova categoria de “teleadicción”, si els espectadors intensius es contenen de condicions tals com depressió i fòbia social. No obstant això, si vam diagnosticar que algú sigui teledependent, o no, de manera formal, milions de persones noten que no poden controlar, fàcilment, la quantitat de televisió que veuen.

Per a un creixent majoria del públic, la vida online que duen pot, no poques vegades, semblar més important, immediata i intensa que la que duen en un cara a cara. Mantenir el control sobre els hàbits  d’un mateix és avui –més que mai ho ha estat- un autèntic repte. Els aparells de televisió i ordinadors estan a tot arreu, però la petita pantalla i internet necessiten no interferir amb la qualitat de la resta de la pròpia vida. El seu fàcil subministrament de relaxació i “desconexió”, la televisió és capaç de ser beneficiosa a dosis limitades. Ara bé, quan el costum obstaculitza la capacitat d’interferir el creixement, aprendre nous temes i conduir a una vida activa, llavors si que constitueïx un tipus de dependència i, així, hauria de prendre’s molt seriosament.

Article publicat a Carta de Ajuste, Maig 2003, nº 57.