Així és el “conte” de Patito feo al segle XXI

Ficha tècnica

Títol: Patito feo
País: Argentina
Any de producció: 2007
Primera temporada: 155 episodis
2 temporada: 147 episodis
Productora: Idees del Sud
Intèrprets: Juan Darthes, Griselda Siciliani, Gloria Carra, Laura Esquivel, Marcela Lópz Rey, Diego Ramos, Silvina Acosta, Matías Ale, María Eugenia Tonel, Martín Bossi, Luciano Cäceres, Nicolás D’Agostino, Vivian El Jaber, Dalia Elnecave, Rodrigo Guirao, Florencia Ortiz, Silvia Yori.

Argument de la primera temporada

Patito viu a Bariloche amb la seva mare, Carmen (Griselda Siciliani). Tenen una vida harmoniosa, feliç i tranquil·la. Estan les dues soles al món. Patito creix sense saber qui és el seu pare, ja que Carmen guarda gelosament aquest secret per un equívoc que ve del passat. Quan comença la història, Patito s’enamora a primera vista de Matías (Gastón Soffritti), un noi que està de vacances al sud i que per a ella és impossible d’aconseguir, ja que ell viu a Buenos Aires, la gran ciutat que Patito mai ha visitat i que creu que mai visitarà. Però per la seva sorpresa, la seva mare i ella hauran de viatjar a la capital a buscar els resultats d’uns estudis clínics. El destí fa que, a Buenos Aires, trobin als que elles consideren els seus “amors impossibles”: Carmen a Leandro (Joan Darth), l’amor de la seva vida, el pare de la seva filla, l’home a qui mai no ha pogut oblidar i Patito a Matías, el primer amor; l’únic noi que li ha agradat i al qual tampoc pot oblidar.

El retrobament amb Leandro i la bella relació que ell entaula amb Patito fan que Carmen es replantegi permanentment el seu secret i confessar la veritat. Leandro s’acosta cada vegada més a elles, encara que hi ha mals entesos del passat que fan que, tant ell com Carmen, estiguin a la defensiva. El final d’aquesta temporada consisteix a saber si Patito aconseguirà complir els seus somnis: conèixer al seu pare, ser una cantant famosa i enamorar Matías.

Argument de la segona temporada

En començar el segon any de la història, Patito gaudeix plenament de la seva família i de l’amor de Matías, “las Populares” i “las Divinas” s’enfronten unides en el torneig intercol de comèdia musical com “Las populares más divinas” representant el Pretty Land School of Arts.

Una famosa estrella de la música les veu actuar i proposa que siguin els teloners de la gira internacional que properament començarà, però la negativa de Antonella -ara convertida en diva de la música pop- a actuar juntament amb Patito, provoca els pitjors enfrontaments entre els dos grups, per veure quin dels dos serà el suport d’aquesta estrella. Molt aviat, l’amor de Matías també tornarà a ser motiu de disputes entre les dues i tot es complicarà.

Nois i noies noves arriben a l’escola i les parelletes ja conegudes (Josefina i Guido, Tamara i Facundo, Pia i Bruno, Sol i Santiago) desencadenaran complicades i “divertides” situacions.

La història d’amor entre Leandro i Carmen passa pel seu millor moment i el seu embaràs només promet moments feliços. No obstant això, Carmen s’ha engreixat de manera increïble i Blanca, la seva eterna rival, farà servir això, com tendó d’Aquiles, per intentar separar-los. Carmen contractarà una divertida mainadera que no serà altra que la germana de Blanca no reconeguda. També apareix la mare de Blanca, una actriu i vedette frustrada que ajuda la seva filla i la seva néta Antonella a aconseguir tots els seus fins sense importar els mitjans. No obstant això, desconeix l’aparició d’aquesta filla que va quedar en l’oblit, el que dóna lloc a complicacions en la vida de Blanca, Antonella i companyia.

El clàssic culebró per a adults, adaptat al públic infantil

La història de Patito no és més que una nova adaptació de la clàssica telenovel·la sud-americana que, fins ara, solia dirigir-se al públic adult. No és d’estranyar que aquest gènere, que tantes alegries ha donat a diferents cadenes de tot el món, s’hagi apoderat del públic més jove. No cal recórrer a grans èxits com Cristal, Yo soy Betty, la fea o Pasión de gavilanes per saber que la telenovel·la és un format que sempre “atrapa” a un nombre rendible d’espectadors i, potser, per aquest motiu la cadena pública espanyola, per citar algun exemple, programa dues seguides en horari de tarda.

Però, caldrà establir una diferència fonamental entre aquests dos públics objectius: l’adult i el menor d’edat. Mentre l’adult pot distingir, triar o valorar el que veu (encara que quan la trama d’un “culebrón enganxa” a l’espectador, per adult que sigui, els raonaments lògics, de bon gust o de nivell qualitatiu deixen de ser importants i passen sempre a un segon pla), els menors queden indefensos per la seva immaduresa intel·lectual i afectiva en ple desenvolupament i aprenentatge de rols i models. Per tant, cal tenir molt en compte què s’ofereix als joves en aquest format del qual passem a enumerar les seves característiques principals.

Les trames són lineals, senzilles i poc realistes, de manera que l’espectador no ha de malgastar ni una neurona per comprendre el fil conductor de la sèrie que, dit sigui de passada, sempre és el mateix. El discurs racional desapareix per complet i deixa que les emocions siguin les protagonistes indiscutibles de les trames.

Els personatges estereotipats s’allunyen de la realitat propera que pretén plasmar i, així, mostren una realitat manipulada i poc “real”.

La temàtica que destaca per antonomàsia és el “amor impossible o prohibit” amb el que es tanca la porta a altres experiències noves o més properes a l’espectador. La factura visual i la tècnica utilitzada en aquest gènere no són un referent de qualitat en cap de les seves vessants: decorats, música, so, plànols, il·luminació, etc. La telenovel·la no busca la bellesa visual, sinó la bellesa dels sentiments nobles.

En la recerca d’aquesta bellesa de sentiments, es entronitzen l’amor, l’honradesa, la lleialtat, l’amistat, però es porten a l’extrem els comportaments humans i les circumstàncies d’una vida que, un cop més, s’allunya de la realitat que viu l’espectador. Aquesta falsa realitat es dóna en molts altres formats. No obstant això, la telenovel·la neda en l’ambigüitat entre la vida quotidiana i les necessitats de la ficció.

L’absència d’efectes especials, el seu ritme pausat i les històries centrades en la quotidianitat poden alterar la visió del jove espectador que arriba a creure que aquesta televisió narra “històries reals”.

Les telenovel·les tampoc destaquen pel seu treball de diàlegs i riquesa de vocabulari. Les frases són planes i evidencien tot el contingut. No hi ha espai per el suggeriment o el sub text. Amb aquestes premisses, el següent pas és centrar l’atenció en Patito feo, el “culebrón” que, tot i que està pensat per al públic adolescent, el segueixen també els nens.

Què posem al cap als nens?

Sobre la protagonista:

Patito és una adolescent de 14 anys que sospira per triomfar en el món de la música i per l’amor d’un company de classe, Matías. No és intranscendent que els guionistes escollissin la música, ja que, com tots sabem, l’èxit dels programes com Operación Triunfo, Fama o els musicals de High School o Hannah Montana no passen desapercebuts en el negoci televisiu. Aquesta temàtica ajuda al finançament de la sèrie i de les butxaques dels seus creadors. Patito té CD’s, DVD’s, actuacions en directe, gires internacionals i una infinitat de marxandatge musical destinat al públic jove. A Espanya el primer CD ” Patito feo: la historia más bella ” ha aconseguit el doble Platí per les seves còpies venudes.

Tornant a la protagonista, caldria definir-la com una nena feliç, tímida, lleial, honrada i, sobretot, de bon cor. Però també és indecisa, “toveta”, ploranera, ingènua i poc realista i com no hi ha protagonista sense antagonista, aquest és el moment de definir Antonella, l’eterna rival de Patito. Antonella és audaç, impetuosa, de caràcter fort, emprenedora alhora que mimada, venjativa, teatrera, exagerada i incapaç de dominar les seves neures. El conflicte entre ambdues està servit. I, el model que es ven a les adolescents, també. En ambdós casos una exacerbació afectiva que sobredimensiona els sentiments que actuen com dictadors que regeixen les decisions vitals i les valoracions sobre les altres persones.

Patito pertany al grup de “Las populares” i Antonella lidera el de “Las Divinas”. Les primeres no poden pertànyer al grup de les segones perquè el seu físic no encaixa amb el model de les vanitoses “Divinas”. Tanmateix, aquesta excusa és falsa ja que cada una de les actrius que apareixen a la sèrie són primes, mones, despreocupades i saben ballar. Només a Patito se li ha posat unes ulleres i uns aparells a la boca a manera de “clixé”. Molt original.

Patito viu en un món en el que al final tot li surt bé. El seu pare és realment l’home que més adora, els seus pares -que van viure separats més de 14 anys- s’acaben casant, la indústria musical li obre les portes de bat a bat i, per si fos poc, el “home” de la seva vida acaba enamorat d’ella. Potser, tanta sucre sigui indigesta per a un adolescent que veu com la vida no et dóna sempre el que vols i, sobretot, com la sort és moltes vegades el resultat de l’esforç no de “qüestions del destí”.

Sobre la resta del repartiment:

Igual que Patito, els seus companys de classe acaben aconseguint sempre el que desitgen, ja sigui jugar al FC Barcelona o sortir amb el noi que els agrada, sempre definit com “l’amor de la meva vida”. Si un es para a pensar, en aquesta sèrie no tenen cabuda els estudis ni les aspiracions professionals fora de la música, el ball o el futbol-tres professions, on es valora l’aplaudiment social i l’èxit personal, molt de moda últimament- i, per a cap de les tres, cal un temps d’estudi molt esforçat ni rigorós. Amb aquestes gastades però populars aficions es perd l’ocasió de ressaltar l’atractiu o el interès per altres temes professionals com el dret, la medicina, l’art, la literatura o tants altres que han portat el progrés i la bellesa a tantes civilitzacions.

També és cridaner que no es dediqui ni un minut a cap altra classe que no sigui la del ball. No hi ha exàmens, no hi ha avaluacions, no hi ha aules, només un gran escenari per interpretar les coreografies. Si els guionistes haguessin reflexionat sobre el fet que les trames a la sèrie s’havien de canalitzar d’aquesta manera, millor hagués estat reunir els xavals en una escola amb aquesta finalitat o en un club social, però clar, les escoles d’elit amb “mini-uniforme”, estan de moda.

Finalment, els adults d’aquesta ficció mereixen una atenció especial. Començant per la protagonista, passant per la directora de l’escola i arribant fins a la noia de servei, ningú se salva en aquesta pantomima de la “maduresa” en què l’humor histriònic, poc convencional i més proper a la pallassada que al gag intel·ligent, ocupa un lloc massa rellevant. Carmen, la mare de Patito, que oculta la identitat del pare a la seva filla per un caprici orgullós, viu al marge dels sentiments de la seva filla i, tot i que pretén interpretar el paper de mare-amiga comprensiva, no encerta gairebé mai en els consells que li dóna. És essencialment egoista i immadura, però aquesta fosca personalitat es disfressa de sentimentalisme i indecisió. Carmen és, en definitiva, una eterna adolescent, “tancada” en un cos de adulta.

El pare biològic de Patito és Leandro, un pediatre que afronta amb massa temple els avatars de la vida. El seu paper, poc creïble i gens excel·lent, s’adapta a les necessitats del guió, de manera que, la seva personalitat no segueix una línia coherent, sinó més aviat tot el contrari.

A la resta de personatges adults, Blanca, Andrés, Dorina o Pol, se’ls pot definir com a persones excèntriques, posseïdes per una necessitat urgent de ser el centre de l’univers i de cridar l’atenció de la manera més còmica possible. Cada un d’ells destaca per no saber renunciar als seus desitjos, per posar -de manera malaltissa- en primer lloc els seus interessos sense que importin els altres o sense parar-se a mesurar les conseqüències. Són, per acabar, un conjunt de “frikies” trets d’un còmic que anul·len la possibilitat de creure en la intel·ligència, la bondat o el sentit comú dels adults i en les seves responsabilitat social com educadors i protectors de la infància.

Conclusió:

L’univers de color de rosa que envolta la història de Patito feo atorga als més joves una visió desfigurada del món adolescent, així com una desesperançada actitud per part dels adults en qui ells haurien de confiar les seves coses i, per descomptat, un provocatiu afany de consumisme, tant amb el seu màrqueting directe com amb les seves tècniques més subliminals.