Alerta amb l’anonimat i la missatgeria instantània

bi-kik-messenger-menors

Tothom coneix Whatsapp, i cada cop més Snapchat, però poca gent ha sentit a parlar de Kik Messenger, un altre servei de missatgeria instantània que sobre tot als EUA s’ha popularitzat entre els més joves (un 40% d’usuaris adolescents malgrat que el seu avís legal diu que és per +18).

A Espanya es comença a propagar el seu ús i de fet ja hi ha hagut algun cas en relació a assetjament sexual i grooming mitjançant aquesta eina.

La seva principal característica és que no requereix cap número de telèfon associat al compte, només cal un nom d’usuari inventat i un compte de correu. Evidentment, s’ha omplert de perfils falsos d’adults que es fan passar per menors i criminals que miren d’enganyar els usuaris amb spam i tot tipus d’estafes.

Una altra amenaça són els grups de captació, ja que fent cerques a Google relacionades amb Kik ràpidament trobem infinitat de resultats amb entrades a fòrums que busquen nois joves i menors amb missatges i reclams sexuals, molts d’ells apuntant a col·lectius concrets. Creiem que plataformes com Yahoo on abunden aquests reclams n’haurien de ser responsables d’aquest tipus de publicacion i pàgines clarament orientades a l’engany perseguides per vía legal.

Cal vigilar que els menors no utilitzin aquesta eina animats per altres companys o amics i caiguin en aquests paranys. El pares han de revisar les aplicacions utilitzades pels fills i en aquest cas extremar precaucions (alguns menors no instal·len l’app directament per evitar que els pares o els programes de control parental ho detectin i accedeixen des de comptes al núvol sense deixar cap rastre al dispositiu).