Aprenentatge de l’anglès en edats primerenques: la televisió com eina

Existeixen al voltant de tres-cents cinquanta milions de persones al món que parlen anglès com a primera llengua i prop de mil milions o més que estan aprenent i utilitzant l’anglès com a segon idioma. Els sistemes educatius de tot el món han pres consciència d’aquesta situació motivada per la globalització econòmica i també les famílies posen cada vegada major interès en que els seus fills aprenguin a utilitzar aquest idioma en el seu més ampli espectre, és a dir, adquirint habilitats que comprenguin el domini de la llengua escrita però també del llenguatge parlat en les seves facetes de comprensió i d’expressió.

D’entre les opcions que ofereixen les noves tecnologies, la televisió es manté com un canal ideal per a l’aprenentatge de l’anglès des d’edats primerenques per les seves possibilitats d’interacció i perquè és un mitjà amigable pels nens. Els consells més comuns per a completar i obtenir el màxim aprofitament de les classes tradicionals d’anglès són cinc:
– Aprendre, llegir i cantar cançons en anglès.
– Veure televisió o pel·lícules en anglès.
– Mantenir correspondència tradicional o a través d’Internet amb altres persones.
– Llegir en anglès.
– Practicar l’idioma sempre que es tingui oportunitat.

En els dos primers punts és on la televisió es converteix en una eina de primer ordre per a l’aprenentatge de l’anglès. Cantar cançons en anglès fomenta la comprensió de l’idioma i, sobretot, la pronunciació. Al ser una activitat repetitiva i molt visual gràcies a les possibilitats de teatralització de les cançons, és un vehicle ideal per a l’adquisició de vocabulari.

D’altra banda, la visualització de sèries, pel·lícules o programes en anglès és una manera perfecta per a desenvolupar la comprensió oral. Aquesta activitat és molt important per a “educar” l’oïda dels nens en la llengua anglesa i, a més, s’enfronten a diferents accents i tons de veu diferents al dels seus professors. La imatge ajuda a comprendre la història que s’està narrant pel que els nens no tenen sensació de frustració o avorriment, una por que frena a molts pares a utilitzar la televisió com a vehicle per a l’aprenentatge de l’anglès. I els resultats en el capítol de la comprensió oral d’una escolta metòdica són impressionants… Tot això, a més, contribueix a incrementar el vocabulari i a adquirir les primeres nocions de gramàtica d’una manera intuïtiva.

Per a treure el màxim partit de la televisió com instrument per a l’aprenentatge de l’anglès, l’ideal és programar una part del dia –amb mitja hora serà suficient- per a veure televisió en anglès. Però el nen no ha de considerar aquest temps com una obligació o una projecció del col·legi, sinó que ha de ser una activitat lúdica amb la qual el nen es diverteixi. Per això és molt important triar programes, sèries o pel·lícules adequats per a la seva edat i que, a més del component educatiu, siguin interessants i divertits per a ells. Per descomptat, si els pares poden compartir amb ells aquests moments de l’activitat, aquesta serà encara més gratificant. Per altra banda, nombroses sèries de televisió compten, a més, amb un suport multimèdia a Internet en el qual pares i professors troben eines per a treure el màxim partit als continguts com, per exemple, les lletres de les cançons que els nens han après.

Un altre aspecte molt valorat és el cultural. Molts d’aquests programes televisius ofereixen una saludable exposició a les diferències culturals, els valors familiars i la tolerància entre persones d’altres països i races. La traducció suposa una adaptació a la visió del món transmesa a través de la llengua autòctona, mentre que la versió original conserva tots els matisos culturals de l’anglès, oferint als nens una visió més àmplia del món que els envolta.

Un complement ideal a l’escola

La importància dels audiovisuals en l’aprenentatge de l’anglès s’ha incrementat en els últims anys amb la introducció d’aquest idioma en les aules a edats cada vegada més primerenques, des dels tres anys i fins i tot abans. Amb aquests nens, l’aprenentatge de l’anglès no pot abordar-se des de nocions gramaticals ni des de la comprensió escrita fet pel que el vocabulari, la comprensió oral i la pronunciació s’aprenen a través d’una metodologia en la qual l’oïda i la repetició són fonamentals. El joc, les cançons, la teatralitzacin… són eines imprescindibles en l’ensenyament de l’anglès als nens de preescolar.

En edats una mica més avançades, les mateixes premisses són també vàlides i serveixen per a reforçar d’una manera entretinguda els capítols de la gramàtica i l’ortografia. Mentre que en els col·legis, sovint per falta de temps i mitjans, la metodologia dóna suport fonamentalment als recursos tradicionals, en els que prevaleix la gramàtica i el llenguatge escrit sobre l’oral. La televisió per tant, es converteix així en el complement ideal per a l’aprenentatge a les aules.

Des de KidsCo vam pensar que la televisió no només és un mitjà d’entreteniment, sinó que és necessari proveir a les famílies d’una programació que els ofereixi eines d’aprenentatge i motius de conversa sobre el món que ens envolta. La importància de veure televisió en versió original no és una cosa que hauria de sub-estimar-se; de fet, països com Portugal, en els quals les sèries i pel·lícules no es doblen a l’idioma autòcton tenen uns índexs molt alts de domini de l’anglès en la població. A KidsCo, amb programes emblemàtics com The Wiggles, en els quals les cançons en anglès que també es troben en la web són una eina d’aprenentatge extraordinària i ens sentim compromesos amb el repte educatiu de molts països del món.

Firma: Paul Robinson, CEO KidsCo