Beneficis i perills del núvol

Arran del robatori de fotos compromeses a moltes actrius portem diverses setmanes escoltant parlar de el núvol, però què és el núvol en realitat? Quins avantatges té? I quins inconvenients?

Comencem explicant què és el núvol: es tracta del processament i emmagatzematge de dades en servidors que allotgen la informació de l’usuari, és a dir, serveis (gratuïts o de pagament) que emmagatzemen la informació o els arxius a internet.

El seu principal avantatge és l’accessibilitat. En guardar els arxius a internet pots accedir a ells directament des de qualsevol dispositiu amb connexió, sense necessitat d’anar carregant amb memòries externes.

Molts dels smartphones realitzen automàticament una còpia de seguretat al núvol. Els correus, contactes, informació personal, fotografies i tot el que hàgim guardat es duplica automàticament. A més serveis com Dropbox, Google Docs, Picasa o Flickr emmagatzemen les dades allà dalt.

El problema ve amb el fàcil accés. Només fa falta un nom d’usuari i una contrasenya per accedir a totes aquestes dades. La forma més fàcil que un estrany accedeixi a aquesta informació és endevinant el nom d’usuari i la contrasenya, bé perquè el password no era prou segur, o bé perquè l’usuari ha facilitat les seves dades en algun mail maliciós enviat pel ciber-delinqüent.

Per això, és molt important saber què és el que guardem al núvol, però sobretot cuidar la privacitat amb contrasenyes segures i no respondre a cap mail de verificació de contrasenya que no hàgim demandat nosaltres.