Bons hàbits audiovisuals. És el moment

chica-dormida-tablet-editorial-octubre

Ara sofrim una allau de sèries a les què enganxar-nos (o a les quals s’enganxen els nostres fills) i perdre’s un capítol, buscar-ho a internet o aconseguir descarregar-ho es converteix, en ocasions, en una àrdua tasca i en un focus de discussions i empipaments. El millor, en aquests casos és no seguir el patró que ens proposa la televisió. Decidir, havent-se informat amb anterioritat, quina sèrie és la que anem a veure i com ho farem és una forma de gaudir de les narracions audiovisuals i evitar l’alt cost (no tangible) que paguem per això. Per fortuna, existeixen ja moltes modalitats que ens permeten la flexibilitat de gaudir d’un bon producte sense publicitat i a l’hora que millor ens va. A més, l’oferta és àmplia i hi ha sèries per a tots els gustos i públics.

D’altra banda, les xarxes socials poden passar també a un plànol menys protagonista. Sobretot, en el cas dels adolescents, és bo dibuixar un pla d’actualitzacions i mantenir una conversa sobre la seguretat a la xarxa, sobre el que es deu i no s’ha de dir o penjar, etc. Aquest aspecte es d’especial rellevància si els nostres fills s’obren per primera vegada un perfil, un blog o entren a Twitter.

Els jocs, en consola, mòbil o ordinador, roben una gran quantitat de temps –al somni, a l’estudi o a altres activitats més productives i necessàries per als joves– que haurien de tenir també el seu espai, el seu horari i, és clar, el seu públic, en funció del contingut del joc.

Per descomptat, no podem deixar de fer ressò de les recomanacions dels especialistes: les aplicacions, per molt bones que siguin, no són l’instrument ideal per a l’oci dels més petits. És per tots ben sabut que un puzle, unes construccions o una caixa de colors aporta al nen molta més riquesa (a tots els nivells) que el Candy Crush, cuidar de Pou o experimentar en Club Penguin.

Amb tot, el curs és llarg i la vida complicada, així que, sense estrès, es tracta d’anar posant les coses en el seu lloc. Treure l’àuria que li hem atorgat a les tecnologies digitals i, aprofitant el bé que tenen (que és molt), sapiguem evitar les addiccions que s’han convertit en un hàbit comunitari. Nosaltres, mentre, us seguim oferint informació i destacant sempre el millor.

Editorial Revista Contraste Octubre 2015