Canvis a la xarxa: mor el Messenger, neix Mega

La missatgeria instantània està de dol. Si fa anys va irrompre amb força Microsoft amb el seu ja mític Windows Live Messenger, recentment s’ha anunciat el seu imminent tancament, que es farà efectiu definitivament el març passant tots els usuaris a Skype, plataforma d’èxit que incorporava els avantatges de la telefonia a través d’internet i que va ser adquirida per una important suma.

A internet es combinen modes passatgeres que a poc a poc donen pas a noves plataformes, que substitueixen o milloren les prestacions ofertes inicialment (exemples com Fotolog o Myspace), amb noves iniciatives i propostes que obtenen un ràpid èxit i finalment es consoliden (l’últim exemple ho veiem amb Facebook que acaba d’adquirir Instagram, plataforma per a la publicació de fotografies).

Altres plataformes s’han vist forçades a canviar per la llei i han donat lloc a nous conceptes, com va ser el cas de Napster que va introduir el concepte de les descàrregues legals, o potser com Megaupload, que acaba d’anunciar el seu retorn amb Mega, una renovada plataforma que ara combina el concepte de les descàrregues directes amb el de la privacitat, els serveis en el núvol i el streaming. Caldrà estar atents i veure com evolucionen les propostes anunciades: Megabox (música), Megamovie (cinema) i Megakey (publicitat).

I és que a internet d’una banda cal reinventar-se contínuament i de l’altra saber aprofitar les oportunitats en el moment adequat.