Chaval.es guanya el Premi Zapping a la millor iniciativa a internet per a menors

A la XVIII Edició dels Premis Zapping es va voler atorgar per 2 º any un premi a la millor iniciativa a Internet per als menors, atenent a criteris de promoció de la protecció de la infància en la xarxa. Les pàgines web candidates d’aquesta edició han estat Menores OSI, Boolino i la que finalment va aconseguir el premi, Chaval.es. A continuació us les presentem i analitzem els continguts que ofereixen.

CHAVAL.ES

Començarem analitzant la web www.chaval.es, una iniciativa de Red.es, per formar i informar dels avantatges i possibles riscos que ofereix el panorama tecnològic actual i salvar la bretxa digital entre pares, mares, tutors i educadors respecte a l’avanç de els menors i joves en l’ús de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació). Pretén ser el web de referència sobre això, on es poden trobar consells, guies i resoldre dubtes, sent en definitiva una extensa font de referències útils i informació relacionada de qualitat. De manera dinàmica es fan ressò de l’actualitat entorn a les TIC, promocionant i fomentant iniciatives, serveis, continguts i propostes de tercers, de manera que un pot subscriure al seu butlletí i estar al dia de totes les novetats. Però també trobem recursos de la seva pròpia collita com el Llibre Blanc d’Internet: les xarxes socials, l’educació i el lleure, realitzat per experts i professionals de prestigi. Es busca la part pràctica, segura i divertida i s’ofereix tant a pares, com a educadors i nens. Trobem la informació classificada per categories, així com un diccionari de termes.

MENORES.OSI

D’altra banda, trobem http://menores.osi.es, una iniciativa de l’Oficina de seguretat del internauta, desenvolupada per Inteco. En realitat es tracta de 5 pàgines web diferenciades, ja que en la Home es segmenta l’accés a altres tants apartats: 5-8 anys, 9-12, 13-17, pares / mares i educadors, on tant la informació i continguts com el disseny s’adapten al perfil del visitant en qüestió. En aquest cas els continguts són propis i entre ells trobem per exemple la “Guia d’actuació contra el ciberassetjament” per a pares i educadors entre altres recursos pedagògics i recomanacions, així com jocs amb personatges infantils que s’acosten als més petits informació sobre la navegació segura i l’ús responsable de les TIC, o vídeos que reflecteixen situacions amb les que els adolescents poden veure identificats i prendre consciència.

BOOLINO

I amb un enfoc original i diferenciat trobem Boolino, una iniciativa per potenciar els valors educatius i emocionals fomentant l’hàbit de la lectura infantil, mitjançant una xarxa social per a pares i totes aquelles persones que intervenen en l’educació de nens fins a 12 anys. Disposa d’un extens catàleg de llibres infantils amb més de 37.000 referències, que es classifiquen per edat recomanada, temàtica i paraules clau, a més d’un bloc amb consells, idees, recomanacions i una completa agenda d’esdeveniments relacionats amb la lectura, el lleure infantil i les activitats culturals. Permet adaptar preferències, compartir valoracions i ressenyes de llibres infantils. Així mateix, es pot crear una biblioteca virtual personal amb els llibres infantils que es tinguin a casa o llistes perquè els amics sàpiguen què regalar.