Com combinar deures i tecnologia: 7 idees

vacaciones-tecnologia-articulo

La tecnologia ha d’anar de la mà de l’educació i viceversa. Seria un error, per part dels que som educadors, eludir aquest fet. Tant dins de l’aula com fora d’ella, els alumnes, els fills, estan envoltats de tot tipus de dispositius d’última moda. Pissarres digitals, iPads, llibres interactius… són només alguns dels recursos amb els que els docents podem treballar per millorar l’aprenentatge dels nens.
Però, què ocorre en arribar a casa? No podem oblidar que la tecnologia està completament a l’abast de qualsevol nen amb un mínim ús de raó. Televisió, portàtil, tauleta, smartphone, consola portàtil o de sobretaula…
El problema amb el que es troben molts pares, tant de nens més petits com d’adolescents, és que els seus fills, en haver crescut envoltats d’aquests dispositius, no saben com desconnectar d’ells. Aquí us deixem uns consells per aprofitar al màxim el temps d’estudi i deures dels vostres fills:
1. Un horari clar: és molt important que el nen sàpiga quan pot jugar i quan ha de fer la seva feina. Els deures i l’estudi han de veure’s com un hàbit diari i no com una llosa amb la qual carregar.
2. Els deures, davant de tots: és important que el nen/-a tingui el seu espai per poder realitzar el seu treball, però també ho és que puguem supervisar-ho a tot moment. La intimitat és necessària només en certa manera.
3. No els fem els deures, és esgotador: molts pares es queixen que el seu fill els “obliga” a estar presents mentre acaben els deures del dia o quan llegeixen la lliçó de torn. No és necessari i òptim que així sigui. El nen/-a ha de tenir la seguretat que, en cas de dubte, els seus pares li ajudaran. De la mateixa manera, és bo que tingui la incertesa que, si no realitza bé el seu treball, els seus pares poden corregir-ho en qualsevol moment. Nosaltres, mentrestant, tenim moltes coses que fer, de ben segur. Els acompanyem, no els arrosseguem.
4. Ara no toca: mentre es fan els deures, tots els dispositius electrònics han d’estar apagats o fora del seu abast. Ni li deixo veure el Clash of Clans per una guerra de Clans, ni escolta música per així inspirar-se millor… El temps de deures és per als deures i el d’estudi per l’estudi.
5. No al xantatge: “si em deixes jugar, llegeixo una estona”. Moltes vegades els nens intenten obtenir un benefici a canvi de fer el que haurien de realitzar per obligació. Són nens i joves, per la qual cosa el concepte de la responsabilitat no l’han desenvolupat del tot. No hem de cedir davant l’embranzida del “deixa’m el mòbil que ara vaig” o “ja sabré jo quan estudiar”.
6. Reforç positiu: és molt important que el vostre fill tingui una autoestima reforçada i treballada. Hem de corregir-los quan sigui necessari però també “premiar-los” quan facin alguna cosa bé. És veritat que els seus estudis són la seva obligació, però sentir-se recolzats a tot moment és clau perquè se sentin millor.
7. Control de continguts: quan hagin d’usar dispositius electrònics per treballar, és recomanable que tallem els continguts als quals puguin accedir, ja que podrien acabar jugant o navegant per les xarxes socials.