Com saber si som tecnoaddictes?

bi-tecnoaddiccion

L’article “Enganxats” d’aquest mes publicat a la revista Contraste ha posat el focus sobre una problemàtica que desperta gran interès tant entre les famílies amb menors que començen a utilitzar mòbils amb internet com entre les escoles, degut a les distraccions sofertes en horari lectiu per l’ús indegut d’aquests dispositius i el baix rendiment escolar ocasionat, també, per l’abús de la tecnologia i en particular dels videojocs o les xarxes socials.

Precisament, donat aquest interès, volem recordar que el Programa Educatiu “Aprendre a Mirar” ofereix un servei d’auditoria sobre els Hàbits de Consum Audiovisual (HCA), personalitzat per cada un dels centres educatius, a fi de detectar conductes de risc mitjançant qüestionaris, tant en relació amb les tecnoaddiccions com amb el ciberbullying i altres temes d’interès en relació a l’ús d’internet, les TIC i les pantalles per part dels menors. Els centres que vulguin participar-hi poden contactar i demanar informació a través del e-mail educa@taconline.net.

En aquesta mateixa línea, la Fundació Mapfre va publicar un Test per detectar tecnoaddiccions com a part de la campanya ControlaTIC, que pot servir d’exemple amb 15 preguntes que ajuden a determinar el grau d’abús de la tecnologia.

De la mateixa manera, ens donen uns consells de prevenció:

  • Limita els llocs o les activitats en què utilitzes el telèfon mòbil: mentre estudies, a classe, veient una pel·lícula, en un concert…
    Si quedes amb els amics, centra’t en la conversació amb ells i no estiguis continuament amb el mòbil.
  • Si et costa no comprovar l’activitat del teu telèfon mòbil, encara que sàpigues que no és el moment ni el lloc, el millor que pots fer és apagar-lo… evitaràs temptacions! no passa res si un dia no pots utilitzar internet, el mòbil o els videojocs: la vida continua!
  • Tingues cura de la seguretat dels dispositius que utilitzes, ja que és una forma de cuidar-te a tu mateix: assegura’t que tens instal·lat un antivirus, llegeix-te les polítiques de privacitat i les condicions d’ús dels serveis que utilitzis, etc.
  • Si t’agraden els videojocs, utilitza’ls en un horari adequat i estableix un temps màxim per jugar. Necessites descansar a les nits així que, apaga el mòbil, la tablet, la videoconsola o l’ordinador quan et vagis a dormir.
  • Diversifica el teu oci: no ocupis tot el teu temps lliure amb les noves tecnologies, per exemple, fes esport, queda amb els amics, etc.
  • Si molta gent et diu que estàs “enganxat” pensa que pot ser que tinguin raó: revisa com fas servir les noves tecnologies