Comerç electrònic i menors

bi-compres-online-menors
En una època on cada vegada més nens tenen accés a internet, les compres i la publicitat online plantegen problemes per al seu benestar i la creixent comercialització de la seva infància. Precisament durant aquests dies internet s’omple d’ofertes, descomptes i promocions degut a les campanyes comercials del Black Friday, Cyber Monday i Nadal, unes dates en les que els més petits són protagonistes indiscutibles i a les que cal vigilar especialment amb tot el que tingui a veure amb les compres online.

Volem aprofitar per remarcar els punts clau a tenir en compte:

  • Poden els menors comprar a través d’internet? Per fer-ho han de tenir la capacitat de contractar i això només es dona en cas d’haver-se emancipat. En cas contrari, si un menor de 18 anys no emancipat i no incapacitat fa una compra online aquesta fot ser anul·lada, però si no es fa efectiva el contracte és vàlid.
  • Què pasa si el menor enganya a la part venedora en la seva edat o identitat, utilitza dades del compte o targetes dels seus pares, o fa una compra amb el dispositiu dels pares al tenir les dades de compra guardades per defecte? En aquests casos, encara que s’anul·lés el contracte, no és descartable que la part venedora pugui reclamar danys i perjudicis als pares, ja que són els responsables dels actes dels seus fills.
  • És important verificar la credibilitat de la part venedora, ja que hi ha força pàgines amb sistemes de pagament fraudulents que busquen obtenir les dades bancàries. Si donen dades de la targeta de manera injustificada poden ser víctimes d’un engany.
  • Cal destacar altres sistemes alternatius que no impliquen una transacció online, com ara bé Apps de compra-venda de segona mà com Wallapop, Vibbo o Milanuncios, ja que en aquests casos el menor pot quedar amb desconeguts, redirigir-se a llocs on patir enganys i fraus, o generar problemes amb altres usuaris per falta de cura i serietat.
  • Cal tenir present que també el menor pot ser l’autor del frau i per tant estar cometent un delicte sense ser conscient. Recomanem llegir l’article sobre el tema de Menores OSI.