Continguts audiovisuals, pantalles úniques i protecció del menor

La convergència de mitjans ens permet accedir a un contingut audiovisual sense canviar de dispositiu, sense limitació espai-temporal i utilitzant simultàniament les xarxes socials per compartir o comentar el que estem veient. Aquesta nova forma de consum i de producció de continguts canvia el paradigma actual i comporta un major risc per als menors. Les fronteres i la forma en què aquests són o no regulats es dilueixen. La protecció de franges horàries a la televisió, per exemple, és ineficaç a internet o a la tv a la carta. Fa falta una nova regulació a nivell europeu.

La I Jornada Internacional de les Associacions de Consumidors de Mitjans Audiovisuals l’organitza TAC (Associació de Consumidors de Mitjans de Catalunya), fent-la coincidir amb el meeting anual d’EURALVA (Aliança Europea d’Associacions de Consumidors de Mitjans), sota el títol La protecció del menor a la convergència de mitjans. És un marc per analitzar la situació actual i donar possibles respostes a les incògnites i els reptes que es plantegen en aquest nou escenari.

De fora de les nostres fronteres ens visiten per parlar del tema: Martijn Huigsloot, Netherlands Institute for the Classification of Audiovisual Media (NICAM), Maria Teresa Quíroz, Directora de l’Institut de Recerca Científica de la Universitat de Lima (Perú), Aoife O’Reilly, Multi-Media Editor for all of childrens and young peoples, RTÉ (EBU) y Maria Michalis, Senior Lecturer in Communication in University of Westminster, entre d’altres. A més comptarem amb representants de les diferents associacions d’EURALVA i, com no, amb la participació de rellevants professionals del món acadèmic i audiovisual del nostre país.

Us convidem a participar en aquestes jornades. Una iniciativa amb la qual es pretén sensibilitzar els organismes i impulsar línies de treball i metodologies per millorar la seguretat del menor en aquesta era digital. Tot un repte per 2015.

 

Editorial Revista Contraste Octubre 2014