Denúncia al contingut de la programació de Telecinco

MYHYV0202D

L’objectiu principal de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya i de la Fundació Aprendre a Mirar és la defensa del menor al món digital. És per això que gran part del nostre treball es dirigeix a analitzar i, segons calgui, denunciar certs programes que poden danyar al menor.

A l’octubre de 2016, des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals es va enviar un estudi-reclamació a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), que és l’organisme encarregat de vetllar pel compliment de la Ley Audiovisual.

El requeriment es va dirigir contra Mediaset per l’emissió al seu canal Telecinco de l’espai televisiu Mujeres y Hombres y Viceversa.

L’Associació va denunciar aquest programa per dues raons. D’una banda, Mediaset senyalitza habitualment de manera errònia Mujeres y Hombres y Viceversa com “no recomanat per a menors de 12 anys”. Per una altra, el dia 11 d’octubre de 2016 va emetre un contingut que fomentabla clarament actituds masclistes, sexistes i de possible violència i assetjament contra la dona. Totes aquestes dades es descriuen detallada i objectivament en l’informe que va manar a la CNMC.

Al desembre de 2016, aquest organisme va donar resposta a la denúncia en un comunicat que minimitzava l’ocorregut en plató l’11 d’octubre. També relativizaba la explicitud i abundància de les actituds sexistes en relació a la qualificació per a majors de 16 de reclamàvem des de l’Associació.

Moltes vegades, el consumidor es troba indefens davant l’immens poder dels grups mediàtics o de l’anonimat en internet. Donar el primer pas és qüestió d’un “clic”.

No oblidis que com a usuari tens drets i, entre tots, podem aconseguir uns mitjans audiovisuals de qualitat i respectuosos amb el menor. Malgrat la resposta de la CNMC, que ens decep venint d’un organisme públic, TAC va a seguir lluitant i analitzant les pantalles perquè respectin al menor i fomentin una relació equitativa i sana entre persones.

Recorda que pots realitzar una denúncia aquí.