Denunciem les anomalies de l’ICAA

OCTA-ICAA-0416-BlogACT2

L’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA) és l’organisme encarregat de qualificar totes les pel·lícules que s’estrenen a Espanya. Recentment vuit exvocals d’aquesta comissió han explicat que sofrien pressions per part de la directora de l’ICAA per rebaixar l’edat de certes pel·lícules, a causa que ella també sofria pressions per part de les distribuïdores. Aquesta pressió deriva que una rebaixa d’edat aportarà més públic assistent.

En teoria, els membres de la seva comissió no poden estar lligats a cap distribuïdora per quedar lliures de pressions a l’hora de decidir l’edat mínima dels espectadors segons els criteris acordats.
Arran d’aquesta notícia, el OCTA (Observatori de Continguts Televisius i Audiovisuals), del que la Fundació Aprendre a mirar forma part, ha volgut mostrar la seva preocupació i el seu rebuig davant aquestes recents informacions.

Això ha portat a una situació en la qual, en certs casos, les pel·lícules s’estrenen a Espanya amb una recomanació per edats molt més permissiva que en altres estats. Aquest acte es veuria agreujat pel fet que al nostre país la qualificació per edats és purament orientativa, i també perquè, amb els últims canvis legislatius, des de l’ICAA es pretén que la seva qualificació sigui d’obligat compliment per part de les televisions quan emeten pel·lícules en aquest mitjà.

Per tot això, des del OCTA s’exigeix que es reconegui i respecti la funció dels vocals de la Comissió de Qualificació de les pel·lícules, dotant a aquesta d’autoritat i recursos suficients per exercir la seva important activitat. I exigeix també una revisió en profunditat del model perquè existeixi un sistema de qualificació harmonitzat entre l’ICAA i la CNMC sobre tots els continguts audiovisuals.

Des de la Fundació es tem per la primacia dels interessos econòmics, impedint la protecció dels menors davant continguts inadequats i perjudicials.