El 36 % de la programació juvenil en horari d’especial protecció no compleix la llei

El 36% de la programació emesa als canals juvenils (Neox i FDF) i els infantils (Súper 3, Clan TV, Boing i Disney Channel) hauria d’emetre’s fora de l’horari d’especial protecció, especificat per la Llei General de Comunicació Audiovisual. Aquesta conclusió s’extreu d’un estudi elaborat per l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya (TAC), que analitza el compliment de l’horari d’especial protecció, segons la legislació estatal, per part dels canals juvenils i infantils citats anteriorment.

En concret, són sis els espais que s’emeten en horari de protecció reforçada que, pels seus continguts, haurien de senyalitzar-se per sobre dels 12 anys i, en conseqüència, estar exclosos d’aquesta franja: Cámara café (FDF), Cómo conocí a vuestra madre (Neox), Las macabras aventuras de Billy y Mandy (Boing), LOL;-) (FDF), Modern family (Neox) i The Big Bang Theory (Neox).

Els continguts inadequats que més destaquen en l’horari de protecció reforçada són: sexe implícit; masclisme/denigració de la dona; frivolitat; violència física; actituds violentes; llenguatge groller; mentides; falta de respecte a la tercera edat o als morts; plantejament no responsable del consum de drogues o alcohol; racisme; hàbits no saludables o no cívics; aconseguir les coses de forma fàcil i sense esforç, entre uns altres.

Aquesta programació inadequada es tradueix en el 57% del temps de la franja estudiada (de les 17 a les 20h.). En aquesta, s’emeten espais no adequats per a la infància. Es tracta d’un total de 427 minuts, enfront dels 326 minuts que inclouen espais adequats per a la infància.

D’altra banda, Neox i FDF (cadena amb més anuncis amb un 23% del temps) vulneren aquesta legislació en l’apartat de publicitat. Els motius de les vulneracions (representen un 4%) són diversos: la inclusió d’espots amb contingut adult, de productes que fomenten el culte al cos, la durada dels talls excedeixen els 12 minuts per hora de rellotge o es duen a terme sense respectar la integritat de l’obra audiovisual que s’està emetent. En canvi, el temps dedicat a les autopromocions queda distribuït de la següent forma: 44% Disney Channel, 28% FDF, 13% Clan i Boing i el 2% pertany a Neox.

El president de TAC, Josep Maria Guerra, demana a les cadenes més consciència del seu target potencial i de la franja horària específica, per a una millor selecció de programes, qualificació per edats dels mateixos i de les autopromocions de cara al correcte desenvolupament físic, mental o moral dels menors. Així mateix, els reclama que “l’oci audiovisual es converteixi en un factor més de l’educació, per impulsar el creixement dels joves com a ciutadans actius en un estat democràtic i una societat plural, en la qual vulguin participar per millorar-la”.

Aquí l’estudi sencer