El clàssic torna

Argument

Als deu anys, la òrfe Jane pateix maltractaments i, finalment, l’expulsió de la seva pròpia llar, Gateshead, per part de la cruel tia Reed. En l’orfenat Lowood, Jane es topa amb un altre tipus de crueltat, encara que rep una educació i coneix Helen Burns, una nena pobra que impressiona a Jane per la seva personalitat entranyable i forta. Es fan grans amigues, encara que el dolor aguaita també aquesta relació. Ja adolescent, Jane abandona l’escola i obté el seu primer treball en Thornfield com institutriu. Allà, la mestressa de claus, la Sra Fairfax, la tracta amb amabilitat i respecte. I Jane comença a sentir cap a Rochester, amo de la finca i altres propietats, un viu interès, que sembla recíproc.

Jane Eyre s’ha guanyat un lloc en les llibreries de cada llar. La seva primera publicació es data al 1847 i, des de llavors, ha restat imperible conquistant el que molts anhelen però pocs aconsegueixen: ser tot un clàssic inoblidable. La seva última adaptació al cinema modernitza l’esperit d’aquesta jove heroïna.
Jane Eyre comparteix moltes similituds amb la seva creadora. Coneguem-la.

L’autora

Charlotte Brontë va créixer en la boirosa zona de Haworth, un poble dels erms del comtat de Yorkshire. Allà passaria gran part de la seva vida juntament amb les seves germanes. Quan tenia cinc anys, la seva mare va morir i el seu pare, el reverend Patrick Brontë, va deixar les seves filles sota la tutela de la seva cunyada, Elisabeth Branwell, una dona aspra i de rígids costums religiosos, que va inculcar la severa idea metodista. Més tard, ella i la seva germana Emily -també novel·lista-, van ser enviades al col·legi de Clergy Daughters, a Cowan Bridge.

Charlotte es va inspirar en aquesta institució per descriure la infame escola Lowood que apareix en la seva novel·la Jane Eyre, a més del esquerp caràcter de la seva tia per descriure a Mrs. Reed. Com Jane, ella també va exercir d’institutriu i parlava francès. Per tot això, Jane Eyre és una novel·la que s’engloba dins del gènere autobiogràfic de ficció ja que està composta per records de l’autora.

Brontë va morir el 1855, un any després del seu matrimoni amb el reverend A.B. Nicholls abans de poder gaudir l’èxit esdevenidor.

La novel·la

Què ha fet que una novel·la escrita el 1847 pugui ser tan actual? Potser per l’apel·lació directa al lector amb la narració en primera persona, el caràcter de la seva protagonista i els tints gòtic-romàntics siguin la clau. La moralitat que el text emana permet establir un pacte entre la personalitat del lector i els ensenyaments que vol transmetre la novel·la. La personalitat de Jane és forta i el seu esperit indestructible. No obstant això, no para d’autoanalitzar-se i contemplar la seva vulnerabilitat a causa del sentiment d’exclusió que percep de la societat victoriana que li ha tocat viure.

Ella és d’un altre món. El seu objectiu en la vida és enriquir-se personalment a través de l’estudi i la pedagogia per obtenir una bona feina que li permeti una independència econòmica. Tot el contrari que l’objectiu femení de l’època: millorar socialment per casar-se bé. Com en les novel·les de Jane Austen, Brontë aposta per l’autorealització femenina.

Segons Cándido Pérez Gállego en la introducció que fa de la novel·la, editada per Austral, “l’important a diferència de les vies narratives de la novel·la gòtica i de la novel·la de crítica dels costums o del realisme satíric, Brontë s’ha llançat a la recerca apassionada, amb cert component romàntic, de la realitat immediata”. Aquestes paraules subscriuen la idea autobiogràfica de Jane Eyre, on se’ns narren les respostes als reptes d’una jove que busca la realització personal en contra de les normes establertes per a la dona en aqueslls temps.

Poques vegades en la literatura de l’època es descrivia tota la personalitat d’una dona. Una heroïna que sap comportar-se adequadament en cada situació, per molt dures que siguin les adversitats, per respectar la seva moral i els seus principis. Jane Eyre és un nou model femení.

Molts cataloguen la novel·la com gòtic-romàntica. És cert que té característiques d’aquest tipus (els espais, els malsons, els erms, el castell de Thornfield, el fastigueig universal …), però això és només una excusa per dibuixar una personalitat protagonista en contradicció amb el tòpic fulletonesc. I és que el Romanticisme propugnava l’ideal d’anteposar els sentiments a la raó. Per això, els seus herois estaven insatisfets amb la vida perquè eren víctimes de la Destí, una força sobrenatural, absoluta i universal que governa sobre tots. No obstant això, Jane no és una dona angoixada amb la seva vida, accepta tot el que li passa i intenta aprendre i millorar com a persona. Estima Rochester, però no vol dir que sigui romàntica.
Per tot això, la novel·la és una de les obres clàssiques més completes i avançades al seu temps.

Les adaptacions

La primera té lloc el 1910 sota la direcció de Theodore Marston. Una pel·lícula muda que va adaptar el clàssic amb els actors Irma de Taylor, Marie Eline i Frank Hall Crane. Després d’aquesta, hi ha diverses pel·lícules més minoritàries i de diverses nacionalitats.

No és fins a 1944 (quan el cinema sonor ja estava en plena expansió) que Robert Stevenson dirigeix ??una de les millors adaptacions de Jane Eyre. Amb el títol en espanyol Alma rebelde, Joan Fontaine (Rebecca) i Orson Welles es van posar en la pell de la institutriu i del Sr Rochester, respectivament. Welles és, potser, un dels actors que millor va captar l’essència de l’amo de Thornfield, però la seva interpretació se centra més en el seu brut caràcter que en qualsevol altre aspecte de la seva personalitat. Com a curiositat, una molt nena Elisabeth Taylor va fer de Helen Burns.

Una altra aportació destacable (i recent) és la visió de Franco Zefirrelli el 1996, amb Charlotte Gainsbourg com Jane Eyre i William Hurt com Edward Rochester, en què es destaca l’ambientació i interpretació dels protagonistes.

Del total de les nou adaptacions per a la televisió, la de 1983, 1997 i 2006 són les més representatives. La primera va ser dirigida per Julian Amyes i protagonitzada per Zelah Clarke i l’ex James Bond, Timothy Dalton. La segona, és un telefilm de Robert Young amb Samantha Morton i Ciaran Hinds com a parella protagonista.

Finalment, la més actual és una de les adaptacions més fidels al llibre duta a terme per la BBC. Toby Stephens encarna el Sr Rochester amb la seva habitual duresa però també en la seva especial amabilitat amb Jane. Pel que fa a la caracterització de la institutriu, Ruth Wilson li dóna un toc natural i modern a la figura de Jane que la fa més propera al nostre temps, potser perquè dirigeix ??una dona, Susanna White. No obstant això, no és fins a l’última adaptació cinematogràfica on podem veure realment una modernització i, al mateix temps, un classicisme digne de la novel·la.

Cary Fukunaga ha fet una excel·lent revisió en la qual destaca la figura de Jane. La dona és la total protagonista, no només per ser peça narrativa clau, sinó també pel seu poderós, fort i madur caràcter. Si la institutriu (Mia Wasikowska) és una persona retratada com menuda, insignificant i pobre, la pel·lícula de Fukunaga la fa brillar per la magnífica força de voluntat que té i la seva puresa d’esperit. Les seves ànsies de llibertat i independència femenina la fan moderna. Mai es trairà a si mateixa i estarà disposada a ajudar el proïsme. Aquestes són les veritables directrius morals de Jane, fer el correcte.

Amb una protagonista d’aquest calibre és impossible que la novel·la caigui en l’oblit, igual que les obres de Jane Austen. Per això, aquesta versió de Jane Eyre ha estat titllada com una de les millors adaptacions de les 19 que s’han anat fent des de 1910.

Firma: Andrea Rodríguez