El Dia Internacional d’Internet

Com cada any, en arribar el mes de febrer, amb motiu del Dia d’Internet segura –Safer Internet Day (SID)–, tenen lloc actes que promouen, precisament, l’ús responsable d’internet, especialment entre els nens i els joves de tot el món. El principal impulsor és el Insafe que, per al proper 11 de febrer, proposa el següent lema: “Junts podem fer una internet millor”.

Insafe és una xarxa constituïda per 30 centres nacionals de Seguretat en Internet dels estats membres de la Unió Europea i Islàndia, Noruega i Rússia. Cada centre implementa campanyes de sensibilització i educació, executa una línia d’ajuda i treballa en estreta col·laboració amb els joves per garantir un enfocament multisectorial, amb l’objectiu de crear un millor internet. A Espanya, el Centre d’Internet Segura (centrointernetsegura.es) ho componen les entitats Protégelos i CESICAT (Centre de Seguretat de la Informació a Catalunya).

Els orígens de la celebració d’aquest dia es remunten a 1999, quan la Comissió Europea va engegar el Programa d’Internet Segura. Les diferents accions desenvolupades van desembocar en la instauració d’aquest Dia Internacional celebrat, per vegada primera, l’any 2004, amb més de 70 països participants. La pàgina web www.saferinternet.org recull tota la informació relativa. Per la seva banda, a Espanya, pot consultar-se el portal www.diainternetsegura.es.

El passat any 2013 es va celebrar el desè aniversari i el lema es va centrar a donar a conèixer tant els drets com les responsabilitats en línia, animant als usuaris a connectar-se amb respecte.

Totes aquestes iniciatives defensen un ús segur de la xarxa, la seva conscienciació i educar als menors amb aquest objectiu.

Per la seva banda, l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya (TAC) ofereix a pares, professors i alumnes informació sobre l’extens univers d’internet a través del Programa d’Educació Audiovisual Aprendre a Mirar. Aquest inclou la revista Contrasti, l’aplicació Contrasti App, el butlletí setmanal i la web, entre altres iniciatives.

El programa ajuda a les entitats educatives a maximitzar l’impacte positiu de les pantalles –aprofitant el seu potencial pedagògic– i a minimitzar el negatiu.