El President de TAC reivindica un prime time europeu

El dimarts 14 de maig es va celebrar la jornada titulada Paternitat/Maternitat i Treball: Reptes al Segle XXI. Es tracta d’un dels diversos actes que, amb motiu de l’any Internacional de la Família, ha convocat la Plataforma per la Família -ONU 2014, organisme amb el qual l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya (TAC) col·labora des dels    seus inicis.

A la taula Projectes de suport a la família des de la societat civil, el President de TAC, Josep Ma Guerra i Mercadal, va plantejar la necessitat d’adequar l’horari televisiu de prime time als hàbits reals de les famílies. Actualment són els interessos publicitaris i econòmics els que mantenen a Espanya com el país amb el prime time més nocturn.

Mentre que en la gairebé totalitat dels països del món la franja horària més cotitzada pels anunciants es dóna entre les 19 hores i les 23 hores, a Espanya aquesta franja daurada s’inicia a les 22:30 h.

Un dels motius -o potser la seva conseqüència- és que els programadors no tenen en compte el públic familiar ja que, a les hores en les quals s’emet el programa “estrella” de cada cadena (alguns fins i tot comencen a les 22:40 h.) l’audiència familiar s’ha desintegrat.

En comparació amb les pràctiques espanyoles, destaca el cas d’Anglaterra que utilitza dues franges molt concretes per a cuidar els seus anunciants. Es tracta d’un prime time de quatre hores. Des de les sis fins a les vuit de la tarda, la programació es dirigeix a un públic familiar ampli i, a partir de les 20 hores s’inicia l’oferta més adulta que finalitza a les 22 hores.

Guerra també va manifestar que la incorporació de les tecnologies modernes facilita que cada nucli familiar es responsabilitzi de crear el seu propi prime time. Ja no és necessari esperar al fet que una televisió ens convoqui per oferir-nos el seu producte. Ara, internet, el dvd i la gran varietat de dispositius a l’abast de l’espectador són el recurs més útil per posar criteri en els horaris familiars. Aquests mitjans ofereixen la possibilitat de gaudir d’un bon producte audiovisual sense necessitat de perdre son o de visionar quantitats ingents de publicitat.

Finalment, el President de TAC també va voler remarcar la importància de l’educació audiovisual en les famílies. L’escassetat d’informació fiable sobre els continguts més adequats per als menors, de consciència personal sobre l’ús dels dispositius mòbils i l’abundància de pantalles a les llars pot menyscabar la comunicació familiar.

D’aquesta manera, l’Associació proposa mitjanes per facilitar la comunicació familiar fent servir els recursos al nostre abast amb criteri i prudència. Altres idees destacables:

1.- Apartar del nostre costat els mòbils mentre dinem o sopem i en reunions familiars
2.- No atendre als missatges quan algú manté una conversa amb nosaltres
3.- L’ordinador en una zona familiar protegeix als menors d’entretenir-se en webs inadequats, mantenir converses amb desconeguts o fer un ús imprudent de la webcam
4.- Seleccionar els programes de televisió és una fórmula molt efectiva per gaudir en família d’una estona d’oci audiovisual de qualitat
5.- Les consoles portàtils mereixen un temps menor de dedicació que aquelles en les quals es pot jugar en grup. Cada entreteniment té un lloc, un temps i una edat.

La resta de la taula moderada per Cecilia Bosch, vicepresidenta de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU 2014, Fundació Escó estava formada per les següents persones: David Lay, Conciliació Real Ya a Catalunya; Miriam Tirat, periodista i bloguera sobre maternitat; Raúl Sánchez, coordinador general de ARHOE Catalunya, director de FANOC i secretari general de la European Large Families Confederation (ELFAC) i D. Juan Zayas, secretari del Grup d’Entitats Catalans de la Família (GEC).

Entre tots els participants es va donar una visió molt àmplia i variada sobre la necessitat real de conciliar treball i família. Però a més, Josep Ma Guerra va destacar la urgència d’una educació audiovisual a les famílies i als seus entorns més propers.


Deixa un comentari