Elena, nova princesa Disney

blogtv-elenaavalor171116

Elena, després d’alliberar el seu poble de la tirania d’una bruixa malvada, vol ser reina de Ávalor, però la seva edat, 16 anys, l’hi impedeix. Per governar, haurà de formar un consell assessor que la dirigeixi en les seves decisions i, així, la princesa aprendrà a escoltar i a seguir els consells de persones més sàvies que ella.

Aquesta sèrie d’animació creada per Craig Gerber (Princesa Sofia) ha tingut repercussió en els mitjans per ser Elena la primera princesa llatina de Disney. En aquest sentit, els trets de la protagonista (malgrat el seu perfecte aspecte físic, cosa que fa dubtar d’aquest argument de venda) inclouen una pell bruna, un color d’ulls fosc i una llarga cabellera castanya. A més, la resta de personatges, decorats, arquitectura, vestuari i costums remeten tant al sud d’Amèrica com a Espanya.

La protagonista abandera l’estil de dona que proposa Disney des de fa uns anys amb títols com Mulán, Pocahontas o Frozen: noies independents, fortes i resolutives que no esperen ni necessiten la intervenció d’un príncep blau. Potser, a la productora se li ha criticat tant la seva insistència a plasmar joves depenents i passives que, ara, s’ha enquistat en el seu contrari. No obstant això, entenem que al terme mitjà està la virtut i denegar a l’Elena la possibilitat d’enamorar-se (com afirmen els seus creadors) trenca els cànons naturals de qualsevol adolescent de setze anys, com la protagonista.

Finalment, si Elena de Ávalor no es converteix en una obsessió per a l’audiència infantil, la sèrie resulta entretinguda, defensa valors fonamentals com la importància de la família, la confiança en els amics i la necessitat d’escoltar els qui saben més. Es destaca el paper insubstituïble dels avis (encara que trobem a faltar la figura dels pares, absència molt habitual en les produccions de Disney) i, com sempre, el bé acaba per imposar-se al mal.