Els 7 pecats capitals de la seguretat a internet

El proper 11 de febrer se celebra el dia mundial d’Internet Segur. Amb aquest motiu volem recordar els set errors més freqüents a l’hora de navegar a la xarxa que poden portar als usuaris a situacions de risc.

1. La instal·lació de programes crackeats (és a dir, quan el programari és modificat de les seves característiques originals, moltes vegades per evitar el pagament del mateix), mètode que alguns hackers utilitzen per infectar l’ordinador de l’usuari.

2. No tenir instal·lat -i actualitzat- un antivirus i un tallafocs que bloquegi l’accés no autoritzat al nostre ordinador. Amb això evitarem els danys que pot fer el malware, inclòs l’accés a les nostres dades més sensibles, així com els programes espia.

3. Utilitzar sistemes operatius no originals, per intentar estalviar el seu cost. D’aquesta forma no es podrà actualitzar les mesures de seguretat per a noves vulnerabilitats i millorar la protecció.

4. Ús de contrasenyes poc segures o fàcilment adivinables per l’entorn més proper (amics, parella…) o tenir-la apuntada.

5. Posar a l’abast de qualsevol massa informació privada sobre un mateix o tenir perfils en xarxes socials amb una configuració oberta a tothom i no només als nostres amics. Així es deixa en risc la intimitat davant possibles atacs a la privadesa, possible assetjament sexual o a les propietats de la persona.

6. Obrir enllaços no identificats que arriben a través del correu electrònic, dels nostres contactes a les xarxes socials o camuflats en suposats vídeos molt atractius o instal·lar aplicacions que asseguren una utilitat fantàstica per a nosaltres… A més, en l’últim any s’ha multiplicat el segrest de comptes de correu a través de links escurçats, amb el que un no pot saber la fiabilitat dels mateixos.

7. Contactar amb desconeguts via Internet, confiar en ells i les seves propostes o peticions, així com arribar a citar-se amb ells, sense haver informat a gent de plena confiança, pels riscos que comporta.

Font: policia.es