Els efectes de les classificacions oficials en els nens

Anar al cinema amb els fills pot convertir-se en una experiència divertida, enriquidora i que reforci els valors que inculquen els pares en el dia a dia. I és que els relats, en especial els de ficció, acompanyen l’ésser humà des de la seva infància i l’ajuden a conèixer el món, les persones que l’envolten i, per suposat, ell mateix.

Els grecs l’anomenaven catarsi, els psicòlegs aprenentatge vicari, i en la narrativa actual, avançar vitalment a través de la identificació emocional entre espectador i personatges. En aquests darrers (els personatges), veiem projectades les nostres pors i esperances, també audàcies i coratge, fragilitat i fins i tot malícia.

Aquesta experiència té un efecte gairebé d’involuntària analogia. Comparem successos, anhelem situacions i ens apropem a allò amb què ens ho passem bé. Per això, una història corprenedora és un motor (mòbil i no determinista) que entra a formar part del nostre sistema operatiu intel·lectual i emocional.

Famílies i societat civil

A partir d’aquesta manifesta realitat, és lògic que les famílies es plantegin la qüestió de la idoneïtat d’un conte, una pel·lícula o una obra de teatre per una determinada edat. Sense entrar en classificacions ni cronologies, per exemple, hi ha circumstàncies no comprensibles per un nen –que fins i tot poden distorsionar el seu desenvolupament- que sí ho són per un adolescent; com també n’hi ha altres que –plantejades amb hosnestedat i amplitud- s’ajusten a les necessitats de totes dues etapes.

Per acompanyar pares i mares en la seva elecció, disposem de variades opcions. Des del Programa d’Educació Audiovisual Aprende a mirar, s’ofereixen diverses plataformes (aquesta web, la revista Contraste edició paper i edició digital o l’App del mateix nom) on consultar anàlisis que fan especial èmfasi en els aspectes pedagògics de videojocs, programes i sèries televisives, aplicacions i pel·lícules. Sobre la qualificació d’aquestes darreres tractarem a continuació.

Art_CalifPel_01PortadaCineAppB Art_CalifPel_02PortadaCarteleraAppB
Art_CalifPel_03FichaAppB Art_CalifPel_04BuscarAppB

Sense dubte, el fet que la societat civil s’organitzi i sigui la que dugui a terme aquesta tasca de guia o pauta a través de professionals del sector audiovisual i psico-educatiu és la millor garantia, a més a més de manifestació de la salud i vigor democràtic i cultural de la denominada societat de la informació en la qual vivim. La proba està en la confiança creixent que desperta Contraste, palesa no només en l’augment del número d’usuaris sinó també en els comentaris positius que rep.

Qualificacions oficials

No obstant això, l’Estat duu a terme, subsidiàriament, una classificació per edats de les estrenes cinematogràfiques estipulada per la llei (Ley 55/2007, de 28 de diciembre, del Cine1). El tràmit és obligat per als productors, que presenten les seves obres a l’ICAA2 (Instituto de la Cinematografía y las Artes Audiovisuales), organisme públic dependent del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, previ pagament de la taxa corresponent. El director de l’ICAA dictamina com anirà qualificada una pel·lícula mitjançant una resolució, però això ho fa a partir de l’informe de la Comisión de Calificación. Aquesta comissió està integrada per un grup de 7 a 10 persones, escollides després d’un estudi dels seus currículums.

Segons l’ICAA, aquests vocals són “de distintas sensibilidades, edades y perfiles y todos vinculados al ámbito educativo y social, de diferentes orientaciones personales e ideológicas”. No obstant això, el caràcter difús i poc concret dels criteris de classificació3 i la subjectivitat de cadascun ha portat a una previsible disparitat d’opinions que, en nombroses ocasions, ha afectat l’eficàcia d’aquest sistema.

pictogamas_graficos pictogamas_graficos pictogamas_graficos

En tot cas, com afirma el mateix Instituto a la Resolución del 16 de febrero de 20104, “… la calificación por edades seguirá siendo en España una simple recomendación formulada a padres y educadores, salvo en el caso de las películas X, la única con consecuencias imperativas”. Aquesta afirmació genèrica referma la mateixa asèpsia de tot el procés que té fugues de solvència per diversos costats:

1)    L’esmentada subjectivitat, que condueix cap a una no adequació entre l’edat determinada per l’ICAA i els continguts del film i a certa disparitat en l’aplicació dels criteris.

2)    L’absència d’informació semàntica i quantitativa que objectivi no només la classificació realitzada, sinó que constitueixi una pauta més completa per orientar pares i educadors.

3)    Precisament, el proclamat caràcter orientatiu salvaguarda l’ICAA de totes les imprecisions, junt amb el fet que la seva classificació no té cap efecte real en el treball dels exhibidors. A Estats Units, les qualificacions del MPAA són vinculants i alguna de les seves senyalitzacions arriba a impedir l’entrada de menors en les sales.

Aquí mostrem tres títols qualificats per l’ICAA i per la MPAA (Motion Picture Association of America); també es copien les especificacions de contingut classificat fetes per usuaris de la base de dades online imdb.com i, finalment, la qualificació i anàlisi de Contraste. Les diferències salten a la vista. No fa falta cap comentari.

PEL·LÍCULA QUALIFICACIÓ ICAA5 QUALIFICACIÓ MPAA6 ESPECIFICACIONS USUARIS IMDB7 QUALIFICACIÓ TAC8
Balada triste de trompeta No recomenada per a menors de 16 anys Rated R for brutal and bloody violence throughout, some strong sexual content, nudity and language9
http://www.imdb.com/title/tt1572491/parentalguide?ref_=tt_stry_pg#certification +18
http://taconline.net/cinema/titols/balada-triste-de-trompeta/
La vida de Adèle No recomenada per a menors de 16 anys NC-17 for explicit sexual content10 http://www.imdb.com/title/tt2278871/parentalguide?ref_=tt_stry_pg#certification +18
http://taconline.net/cinema/titols/la-vida-de-adele/
Infiltrados en clase No recomenada per a menors de 12 anys Rated R for crude and sexual content, pervasive language, drug material, teen drinking and some violence11 http://www.imdb.com/title/tt1232829/parentalguide?ref_=tt_stry_pg#certification +18
http://taconline.net/cinema/titols/infiltrados-en-clase/

Al mateix temps, l’àrea d’influència de l’ICAA inclou els curtmetratges i els tràilers que anuncien llargmetratges, per això és important la seva precisió. Un cop a la sala de cinema i amb menors al costat, és molt difícil reconduir una situació incòmoda: un tràiler d’un film no adient per l’edat del nen/a, la mateixa pel·lícula que anem a veure resulta no ser tant idònia… A més, cal afegir el cost de l’entrada que no baixa, en aquest país, de la gens menyspreable quantitat de 8€ per butaca ocupada.

Per això, les mancances o aspectes confusos d’aquest sistema fan que molts pares desconfiïn d’aquest treball dut a terme per l’Administració Pública i, en part, amb diners públics. Malauradament, aquesta realitat constitueix no només un descrèdit sinó una pèrdua de temps i recursos, sobretot si afecta a allò més delicat que tenim entre mans: l’educació de la infància.

Art_CalifPel_08Infiltrados2
Art_CalifPel_07Infiltrados1
Art_CalifPel_09Infiltrados3

L’autorregulació del sector

En tot el recorregut d’aquest article, no s’ha fet al·lusió a un contingut que es pot veure a les sales de cinema: la publicitat no relativa a pel·lícules. Mentre que l’ICAA no és responsable d’aquests anuncis, l’associació Autocontrol va crear el Código Ético de Publicidad en Cine12  el 10 de maig del 2000.

Aquesta Asociación para la Autorregulación de la Comunicación Comercial està integrada per anunciants, agències, associacions vinculades al consum, mitjans i altres. L’esmentat codi va ser subscrit voluntàriament per les agències de publicitat especialitzades en cinema, els exhibidors i uns quants anunciants. Actualment, segueix vigent i abraça tant els tràilers com els anuncis convencionals. El mateix espectador pot reclamar al propi cinema per a què enviï la seva queixa a Autocontrol.

Aquesta bona pràctica, tan ben intencionada, s’ha quedat en això: en una voluntat recta que, sense mecanismes que la donin a conèixer i s’exerciti de veritat a cada spot (recordem que la qualificació no és obligada), ha perdut vigor i gairebé ha estat oblidada pels propis redactors i signants.


El cine a televisió

Finalment, falta un aspecte per abordar: les pel·lícules emeses per televisió. Les cadenes espanyoles adopten i segueixen la qualificació de l’ICAA, fet que està previst per la llei13; tot i que la llei també permet a l’empresa televisiva completar la classificació oficial. La realitat és que la pràctica generalitzada és acollir-se a la icona atorgada per l’ICAA, que es converteix així, en no poques circumstàncies, en un escut i arma de doble fil.

Què significa això? El més habitual és que la televisió col·loqui pel·lícules al llarg de la seva graella aplicant les franges horàries per edats marcades per la legislació vigent14. D’aquesta manera, no només es donen errors clars, com casos de produccions per +18 emeses en horari de protecció infantil. També succeeix que s’emeten films qualificats per l’ICAA per a majors de 13 anys un migdia de dissabte. Aparentment, tot correcte. Tanmateix, si aquest títol ha rebut una classificació no ajustada, la televisió no té cap obligació “legal” de deixar d’emetre continguts d’aquest mena en aquella franja.

Art_CalifPel_10Youngadult

Alhora es produeixen més casuístiques contradictòries. Les sèries editades en DVD també reben qualificació per part de l’ICAA, però no sempre s’adopta per part de les televisions. Per exemple, la producció Padre made in USA està catalogada per l’organisme oficial com +18, no obstant això Antena 3 la senyalitza per a +16.

PEL·LÍCULA EMISSIÓ QUALIFICACIÓ ICAA15 QUALIFICACIÓ MPAA16 ESPECIFICACIONS IMDB17 RESULTAT
Algo prestado Dissabte 31 de maig de 2014, a les 16:00 hores a TVE Apte per a tots els públics Rated PG-13 for sexual content including dialogue, and some drug material18 http://www.imdb.com/title/tt0491152/parentalguide?ref_=tt_stry_pg#certification TVE es va acollir a la qualificació de l’ICAA, la qual resulta ésser poc ajustada al film si es compara amb la senyalització americana (amb la seva descripció de continguts). Així doncs, la pel·lícula no és apropiada per una sobretaula de cap de setmana.
American playboy Dissabte 7 de juny de 2014, a les 15:45 hores a Cuatro No recomenada per a menors de 18 anys Rated R for strong sexual content, nudity and language19 http://www.imdb.com/title/tt1186370/parentalguide?ref_=tt_stry_pg#certification Mediaset va vulnerar la Llei emetent contingut +18 en horari de protecció al menor.
Paso de ti Dissabte 2 de juny de 2012, a les 15:40 hores a TV3 No recomenada per a menors de 13 anys Rated R for sexual content, language and some graphic nudity20 http://www.imdb.com/title/tt0800039/parentalguide?ref_=tt_stry_pg#certification TVC es va acollir a la qualificació de l’ICAA, la qual resulta ésser poc ajustada al film si es compara amb la senyalització americana (amb la seva descripció de continguts). Així doncs, la pel·lícula no és apropiada per una sobretaula de cap de setmana.
Una mala jugada Diumenge 16 de març de 2014, a les 18:00 hores a La Sexta 3 No recomenada per a menors de 13 anys Rated R for pervasive language, strong sexuality, some drug content and violence21 http://www.imdb.com/title/tt0124718/parentalguide?ref_=tt_stry_pg#certification Atresmedia es va acollir a la qualificació de l’ICAA, la qual resulta ésser poc ajustada al film si es compara amb la senyalització americana (amb la seva descripció de continguts). Així doncs, la pel·lícula no és apropiada per una sobretaula de cap de setmana.
Young adult Diumenge 27 d’abril de 2014, a les 16:00 hores a Telecinco Apte per a tots els públics Rated R for language and some sexual content22 http://www.imdb.com/title/tt1625346/parentalguide?ref_=tt_stry_pg#certification Mediaset es va acollir a la qualificació de l’ICAA, la qual resulta ésser poc ajustada al film si es compara amb la senyalització americana (amb la seva descripció de continguts). Així doncs, la pel·lícula no és apropiada per una sobretaula de cap de setmana.


El futur

En tota aquesta matèria, s’evidencia de nou la importància i influència, tant positiva com negativa, del treball d’un organisme com el Instituto de la Cinematografía y las Artes Audiovisuales. Però també es fa imprescindible unificar criteris entre tots els agents del sector.

És cert que els primers responsables de la protecció dels menors a una sala d’exhibició o davant una pel·lícula a qualsevol plataforma de distribució són els pares. De tota manera, ja que el govern (estatal i autonòmic) protegeix (o ha de protegir) el menor a través de les lleis que afecten determinades activitats comercials i culturals (específicament també a través d’una classificació per edats) és de rebut que l’esmentada protecció es faci de manera responsable de principi a fi. Per això, com a ciutadans, pares o educadors és el nostre dret i obligació impulsar totes les esmenes possibles.

Art_CalifPel_11Recurso1 Art_CalifPel_11Recurso2

Des de TAC i la Fundació Aprendre a mirar s’està treballant, directament, amb les àrees de l’administració pública corresponents per a què tant els criteris de classificació com els processos siguin sinèrgics amb tots els grups implicats en el món audiovisual i amb totes les plataformes d’emissió, a més a més de resultar més informatius i ajustats a l’edat adient.

Al mateix temps, des del nostre Programa d’Educació Audiovisual23, amb tots els mitjans que ja coneixeu, seguirem innovant i millorant i, per suposat, comptant amb els vostres suggeriments.

Firma: Lourdes Domingo

Notes numerades
1. Aquest fet, la classificació per edats de les obres audiovisuals, ja era una tradició en la legislació espanyola. Els detalls del procés i la metodologia, així com les modificacions de criteris i altres aspectes, s’han anant actualitzant a través de diverses lleis, reals decrets i ordres. “Artículo 8 (Ley 55/2007). Calificación de las películas y obras audiovisuales. 1. Antes de proceder a la comercialización, difusión o publicidad de una película cinematográfica u obra audiovisual por cualquier medio o en cualquier soporte en territorio español, ésta deberá ser calificada por grupos de edades del público al que está destinada, mediante resolución del Director del Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales previo informe de la Comisión de Calificación o por los órganos competentes de aquellas Comunidades Autónomas que ostenten competencias para la calificación de las películas y los materiales audiovisuales. Se exceptúan las obras audiovisuales que, de acuerdo con su normativa específica, sean objeto de autorregulación.”
2. En la mateixa llei anterior es disposa que la qualificació també es pugui dur a terme a través d’altres òrgans “competentes de aquellas comunidades autónomas que ostenten competencias en la materia”. Per exemple, les empreses amb domicili a Catalunya que siguin titulars de drets d’explotació poden solicitar a l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals) la qualificació per grups d’edats, que serà vàlida per tot el territori espanyol.
3. http://www.mcu.es/gabineteprensa/notas/19592010/criterios_de_calificacion.pdf
4. Orden CUL/314/2010, de 16 de febrero, por la que se modifican los grupos de edad para la calificación de las películas cinematográficas y otras obras audiovisuales.
5. http://www.mcu.es/cine/CE/Actualidad/PeliculasCalificadas.html
6. http://www.filmratings.com/
7. http://www.imdb.com/
8. http://taconline.net/
9. Classificada como R (Restringida) per violència brutal i sanguinària al llarg de tot el film, una mica de contingut, nuesa i llenguatge sexual fort
10. Classificada com NC-17 (Prohibida per audiències menors de 17 anys) per contingut sexual explícit
11. Classificada com R (Restringida) per contingut sexual i groller, llenguatge generalitzat sobre sexe i droga, material sobre drogues, adolescents bevent i una mica de violència
12. http://www.autocontrol.es/pdfs/pdfs_codigos/Cod_Cine_2000.pdf
13. La Ley 22/1999, de 7 de junio, que modifica la Ley 25/94, artículo 17.3.
“16.3 Al comienzo de la emisión de cada programa de televisión y al reanudarse la misma, después de cada interrupción para insertar publicidad y anuncios de televenta, una advertencia, realizada por medios ópticos y acústicos, y que contendrá una calificación orientativa, informará a los espectadores de su mayor o menor idoneidad para los menores de edad.
En el caso de películas cinematográficas esta calificación será la que hayan recibido para su difusión en salas de cine o en el mercado del vídeo, de acuerdo con su regulación específica. Ello se entiende sin perjuicio de que los operadores de televisión puedan completar la calificación con indicaciones más detalladas para mejor información de los padres o responsables de los menores. En los restantes programas, corresponderá a los operadores, individualmente o de manera coordinada, la calificación de sus emisiones.”
14. Ley 7/2010, de 31 de marzo, General de la Comunicación Audiovisual
15. http://www.mcu.es/cine/CE/Actualidad/PeliculasCalificadas.html
16. http://www.filmratings.com/
17. http://www.imdb.com/
18. Classificada como PG-13 (Públic General més gran de 13) per contingut sexual que inclou diàlegs, i per una mica de material sobre drogues
19. Classificada com R (Restringida) per fort contingut, nuesa i llenguatge sexual
20. Classificada com R (Restringida) per llenguatge i contingut sexual i una mica de nuesa gràfica
21. Classificada com R (Restringida) per llenguatge generalitzat, fort contingut sexual, una mica de contingut sobre droga i violència
22. Classificada com R (Restringida) per llenguatge i una mica de contingut sexual
23. http://taconline.net/projecte-educatiu/aprendre-a-mirar-projecte/