Els nens i la televisió

Veure la televisió és un dels passatemps més importants i de major influència en la vida dels infants i adolescents dels Estats Units. Allà, els petits passen davant del televisor una mitjana de tres a quatre hores al dia i, per quan acabin la Secundària, hauran estat més temps davant de la petita pantalla que a classe.

Influència indesitjable

Mentre que la televisió pot entretenir, informar i acompanyar els nens, també pot tenir-hi una influència poc desitjable. El temps que es passa davant del televisor és temps que es resta a activitats importants com la lectura, els deures, el joc, les relacions familiars o el desenvolupament social. Els nens poden aprendre a la televisió coses poc adequades per a ells. A més, moltes vegades no saben diferenciar entre la fantasia presentada a la petita pantalla i la realitat, mentre que queden sota la influència dels milers d’anuncis que veuen a l’any, molts dels quals de begudes alcohóilicas o menjars no saludables (llaminadures o menjar ràpida).

La violència, la sexualitat, els estereotips de raça i de gènere i l’abús de drogues i alcohol són temes comuns en els programes de televisió. Els joves més impressionables poden acabar creient que el que veuen a la tele és el normal, el més segur i acceptable. És a dir, la televisió exposa els nens a uns tipus de comportament i actituds que poden ser aclaparadors i difícils de comprendre per a ells. De fet, els petits que veuen massa televisió corren major risc de treure males notes a l’escola, llegir menys, fer menys exercici físic i patir sobrepès.

Els pares poden ajudar els seus fills

Però els pares poden ajudar els seus fills a que les seves experiències davant del televisor és positives. Per això es recomana:

Veure els programes de televisió en companyia dels seus fills.

Posar límits a la quantitat i temps que passen davant del televisor.

Escollir programes apropiats segons el nivell de desenvolupament del nen i no deixar-los veure els que els semblin inadequats (Es tracta de triar programes que siguin adequats per al nivell de desenvolupament del seu fill). Per exemple, les telenovel, les telecomèdies per a adults i els programes debat no solen ser apropiats per a ells.

Apagar l’aparell durant les hores dels àpats i el temps d’estudi: mai s’ha d’oblidar que les hores d’estudi han de dedicar a l’aprenentatge i no a seure davant la televisió mentre els escolars fan els deures, mentre que les hores dels àpats són temps per conversar amb altres membres de la família i no per veure la televisió.

No permetre’ls veure la tele durant hores i hores, sinó seleccionar programes específics per als més petits. Es recomana als progenitors que estableixin certs períodes en què la televisió romangui apagat.

Estimular discussions amb els fills sobre el que estan veient quan estiguin mirant un programa. Poden assenyalar comportaments positius com la cooperació, l’amistat o l’interès pels altres.

Mentre estan veient la tele, també es poden fer connexions amb la història, la literatura, llocs d’interès i esdeveniments personals. Es pot parlar als nens de com es relacionen els seus valors personals i familiars amb el que estan veient en el programa i demanar-los que comparin el que apareix a la tele amb esdeveniments reals.

Mostrar als fills les veritables conseqüències de la violència.

Discutir amb ells el paper de la publicitat i la influència que exerceix sobre el que es consumeix a la llar.

Estimular els petits perquè tinguin passatemps, facin esport i es relacionen amb amics de la seva mateixa edat.

En definitiva, amb l’orientació apropiada, els nens poden aprendre a utilitzar la televisió d’una manera saludable i positiva.

Informació obtinguda de l’Acadèmia Americana de Psiquiatria Infantil i Juvenil (American Academy of Child and Adolescent Psychiatry o AACAP)

Firma: Telespectadores de Catalunya.