Falses morts i bromes de mal gust a la xarxa

No és cap novetat, però aquests dies s’està parlant molt sobre la proliferació de rumors i mentides a internet, fruit de l’ultim cas amb la falsa mort de l’actor Jordi Sánchez (Antonio Recio a “La Que Se Avecina”). La llista de famosos que han patit aquest tipus de bromes de mal gust és llarga i continua creixent.

L’origen d’aquests bulos sol procedir de pàgines web amb una aparença visual seriosa, de portal d’actualitat, on els usuaris poden fer qualsevol broma incloent informació presentada com si fos una noticia real. Però fixant-se mínimament en el contingut de seguida s’identifica que es tracta d’una broma (més o menys apropiada depenent de la creativitat de l’autor). Hi ha usuaris que busquen el titular impactant mitjançant la mort d’algun personatje mediàtic, actors, músics, esportistes…

El problema ve quan els usuaris comparteixen aquesta informació a les xarxes socials donant-la per bona, comentant-la i generant nous continguts que donen la noticia com a certa, sense contrastar la font, contribuïnt així a que s’estengui el rumor.

Cal doncs fer una reflexió, qui en té la culpa de tot plegat? Qui té responsabilitats en aquests casos? Hi ha alguns que han arribat als tribunals. Cal un major control? La majoria d’usuaris rebutja aquestes pràctiques, així doncs cal que tothom prengui consciéncia de la importancia de no difondre o donar per certes informacions que no hagin estat confirmades per fonts oficials.