Fotos i menors a les xarxes socials

bi-facebook-alerta-foto-hijos

Les xifres confirmen que cada dia es puja a Facebook una mitjana de gairebé 2 bilions de fotografies. Més d’una vegada, s’ha parlat des d’aquestes línies del dret dels menors a que la seva identitat digital sigui, precisament això: el SEU dret. En multitud d’ocasions, els pares publiquem imatges amb aquests petits protagonistes al parc, en una festa, en una actitud graciosa o disfressats.

Ara, aquesta xarxa social, està treballant per oferir un protocol mitjançant el qual es podrà alertar els pares que vulguin penjar una foto d’aquestes característiques. En el futur el sistema de reconeixement d’imatges podrà preguntar-nos si estem segurs de voler penjar la imatge, si volem que sigui un arxiu públic o que només ho puguin veure els nostres amics. En qualsevol cas, aquesta notícia que parla d’un futur sense dates concretes demostra la preocupació del sector per protegir la identitat i l’empremta digital dels menors. Preocupació que no tenim molts a l’hora de “publicar” la intimitat dels nostres fills, nebots, amics, companys, familiars, etc.

Recordem algunes normes de convivència digital imprescindibles (netiqueta), a més, per a poder, després, educar els nostres fills sobre la seguretat a la xarxa, sobre l’àmbit de la intimitat i sobre el respecte als altres:

Perfils configurats amb criteri. Valorar qui pot accedir als arxius que pengem: tothom, els amics, amics dels amics, un grup o un determinat conjunt de perfils, etc.
Pensar abans de penjar. Les imatges, de vegades, mostren més del que volem ensenyar. Quina informació s’ofereix en la fotografia?
– Si apareixen amics dels meus fills, o els nostres, o familiars o qualsevol altra persona que no siguem nosaltres mateixos ¿hem demanat permís perquè la seva imatge viatge per internet?
¿Etiquetem sense permís a la resta de gent que surt a la foto?

A vegades, és simplement, una qüestió de “alertes” que ens recordin el que estem a punt de fer i, en això, ja treballa Facebook. Però, en altres ocasions, és la imprudència, o el desconeixement de la plataforma, el que ens porta a “ensenyar” més del que hauríem.

A l’altre extrem ens trobem amb casos curiosos de menors que s’han fet famosos amb les seves fotos a la xarxa, com un nadó amb cara d’enfadat i ensenyant el puny que va ser reconvertit en meme o un nen que amb només 5 anys té més de 180.000 seguidors a Instagram. Aquestes notícies tampoc ajuden molt a conrear el sentit crític, ja que els efectes virals que han tingut resultats molt beneficiosos per a la família del menor protagonista (nen que apareix en el destacat d’aquest bloc) solen ser publicades a so de bombo i platerets, ja que gràcies a la seva popularitat a internet ha aconseguit donatius per a una operació. Encara que això no és l’habitual. Per si de cas, complim amb les normes d’urbanitat que necessita la xarxa i evitem problemes futurs.

Destacable també una experiència d’una professora que volia demostrar als alumnes fins a on pot fer-se viral una foto publicada i que va trobar-se amb una resposta sorprenentment desbordant.