Identificar rumors i estafes

Són moltes les noticies que es difonen a les xarxes socials i es donen com a certes sense que es contrasti la font o es verifiqui si realment són certes. Moltes d’aquestes simplement són bromes o informacions falses que s’estenen com a rumors (Hoax), però d’altres són estafes que el que busquen és captar l’atenció i recollir dades o informació de l’usuari.

Un dels últims exemples es donava amb la versió per PC de Whatsapp, que el que buscava era contractar serveis de misatjeria de pagament al mòbil.

Algunes d’aquestes estafes circulen per correu electrònic i són reenviades amb la llista de correus dels contactes a la vista. En cas de reenviar-lo cal esborrar les direccions que hi hagi al cos del mail i les adreces de a qui li enviem posar-les en copia oculta (CCO), per no ilcloure el mail a la cadena de reenviaments, fent que es rebi més spam o correus dubtosos.

A les xarxes socials també corren noticies amb moltes referències, que la gent comparteix i comenta donant com a certes directament. Noticies inventades sobre morts de personatjes famosos que realment no han mort, o que es basen en alguna informació certa però la tergiversen.

Cal desconfiar de la informació que es troba en pàgines de dubtosa procedencia i aprendre a distingir si la font és fiable o no.
Aquí podeu veure una pàgina amb consells “Stop bulos” de l’OSI (INTECO).