“Identitat personal i reconeixement en personatges”, temàtica del seminari a Roma

Congreso-roma-1515

El passat 10 i 11 de desembre, part de l’equip va estar a Roma per assistir a l’II Seminari Internacional Repensar la ficció de la Pontifícia Università della Santa Croce. Aquesta edició s’ha centrat en identitat personal i reconeixement en personatges i històries de cinema i televisió.

El primer a intervenir va ser el rector de la universitat, Mariano Fazio, que va explicar la importància que tenen els mitjans de comunicació actualment com a educadors que són, ja que “les intel·ligències confien gairebé cegament en ells”. D’aquí radica la importància d’intentar ser el més objectius possibles ja que condicionin al públic.

A continuació, es va parlar del reconeixement patern-filial en el cinema i per a aquest concepte, Juan José Garcia-Noblejas va utilitzar dues pel·lícules: De tal padre, tal hijo i El hijo del otro.

El tercer bloc del primer dia va estar dedicat a les sèries de televisió. Els ponents van exposar diferents exemples per parlar de la influència de les sèries en l’actualitat o del procés de transformació i configuració d’un mite a una realitat, com és el cas de Sherlock Holmes.

Finalment, professors de diferents universitats van explicar els desafiaments en les ensenyament de l’escriptura creativa en literatura, cinema i televisió. Entre ells, Marta Frago (Universitat de Navarra) va recalcar la importància de la lectura abans d’emprendre grans projectes d’escriptura.

L’endemà, va ser el moment d’aprofundir en les constants temàtiques al cinema de Terrence Malick, de la mà d’Alberto Fijo i de Hayao Miyazaki, per part de Laura Montero. Aquesta última ens va apropar a les qüestions ètiques que el director japonès tracta en les seves pel·lícules: la lluita per preservar el medi ambient, la importància històrica i personal dels personatges i la seva complexa personalitat, el paper integrador social i del desenvolupament de l’individual a través del treball i els riscos de la mala ocupació de les noves tecnologies.

El seminari va acabar amb una taula rodona amb professionals del sector, com Jordi Gasull (productor i guionista de Las aventuras de Tadeo Jones i Atrapa la bandera), Armando Fumagalli (director de la productora Lux Vide) i Ángel Blasco (CEO de Filmayer Internacional).