Jim Caviezel parla de la seva nova pel·lícula

El passat sis d’octubre vam estar amb Jim Caviezel, que es trobava a Madrid presentant el seu últim projecte, La verdad de Soraya M., una pel·lícula sobre l’horror de la lapidació. Expressant les seves profundes conviccions religioses, l’actor es va mostrar crític amb algunes actituds de la vida política d’avui i va lloar als valents que defensen la veritat tot i de les dificultats.

El cinema pot conscienciar a la societat de la situació que viuen alguns països per l’absència de drets i llibertats. Però, què podem fer nosaltres com a espectadors?

Hauríem de deixar d’escoltar les mentides. Se segueix fent els ulls grossos amb moltes coses perquè es diu que “no hi ha proves suficients”. Però el problema és que la gent no vol escoltar la veritat. Quan vam veure la pel·lícula a EE.UU. molta gent deia: “Això és el que fan allí, la seva religió”. I jo contestava: “M’és igual quina religió sigui. Això és terrible, malvat. A tu se t’han donat llibertats, tu vius en un país amb drets. Què fas?”. Tens la ciència. Tens l’Església. No coincideixen sempre, però sí que es tracta d’una vida. Però… què agrada més que la ciència? La MTV? VH1? la cultura? les revistes? Si algú diu: “No, no. Això no és vida”. Llavors, fins ara. Ja no es pot discutir perquè tot es converteix en relatiu.

Quins problemes vau tenir en el rodatge en aquestes localitzacions?

Hem tingut moltíssims problemes, sobretot, d’amenaces, però prefereixo no parlar d’això. És una pel·lícula molt perillosa. Al final, els grups militars faran el que sigui necessari per a castigar als que prenguin part en un projecte d’aquest tipus.

Vas viure el rodatge amb por?

No. Com tampoc vaig viure amb por La Passió de Crist. La meva carrera m’ha ensenyat que, com més difícil és el projecte, millor és la pel·lícula. Si el vaixell s’enfonsa, jo no vaig a salvar-me a mi. M’asseguraré que els meus fills i la meva dona se salvin. La meva responsabilitat serà ocupar-me de les dones i nens que hagi en el vaixell. Perquè jo sé que puc nedar. L’actitud de salvar-se a un mateix és una excusa per a la indiferència. És simple irresponsabilitat. Avui dia, la paraula obediència és molt impopular. Les populars són altres com elecció, llibertats, alliberament… Avui molta gent es creu que l’antònim de tolerància és intolerància. Però no és així. El contrari és justícia. La tolerància és l’acceptació de tot, inclòs el mal. La justícia lluita contra el mal, l’odia. Si uses ‘la tolerància’, al final es pot fer tot i la gent et diu: “No em jutgis”.

És difícil viure a la ‘meca’ del cinema amb unes conviccions tan fortes?

Per a tots els actors és molt difícil aconseguir projectes. Hi ha molt pocs actors que tinguin el talent per a realitzar aquest tipus de papers. El fet de dur molt temps en la indústria no significa que ho facis bé. Hi ha gent ficada en aquest negoci que ni tan sols entén com es fa una pel·lícula, com s’escriu un guió, com es roda. Contracten gent que és popular, però no amb el millor talent. Al final, és una discriminació, i jo conec la discriminació. És la forma més acceptada d’intolerància a Hollywood. I això ho poden fer a la teva religió, a la meva, a qualsevol. Hi ha molts grups que persegueixen a l’Església en l’actualitat.

El seu paper en aquesta pel·lícula és molt petit. Llavors, a l’hora de triar un projecte li interessa més el contingut que la importància o dimensió del personatge?

La meva gran motivació ha estat acceptar el paper per a, amb la fama que es diu que tinc, ajudar que es financés la pel·lícula. El personatge al que interpreto és el que va escriure la història del que va succeir. Era fonamental trobar algú que transmetés aquesta història, així que jo vaig estar en el lloc i moment oportuns. O inoportuns. El periodista al que dono vida a la pel·lícula va optar pel camí més difícil: explicar la veritat. Ara està mort.

Val la pena arriscar-se tant?

Potser, si no s’hagués implicat tant, el món mai hagués conegut aquesta història. Aquesta és una pel·lícula polèmica. Però,  evitarem la veritat perquè la por és massa gran? Aquest home va a ser recordat com un home de gran valentia i coratge. I ho va fer amb una ploma i no amb una pistola. Si seguim esquivant temes polèmics per por, quanta gent condemnarem a horrors com la lapidació? Se’ns jutjarà pel que hem fet en el temps que se’ns ha donat, que hem viscut a la terra. Entenc profundament aquests sentiments humans perquè els tinc.

Creus que aquesta pel·lícula hauria de ser de visió obligada a les escoles?

Sempre que es respectin els codis de qualificació per edats. Als meus fills, per exemple, els de 10 i 11 anys no els vaig deixar veure La Passió. Crec que no tenen experiència suficient de vida com per a ni tan sols entendre el que estan veient. I fins i tot per a molts adults això seria molt difícil de veure i més difícil d’entendre.

T’ha canviat la vida rodar La verdad de Soraya M.?

Sí, per descomptat.

Algunes dades sobre l’actor:

Va néixer el 26 de setembre de 1968 a Mount Vernon (Washington). Té un germà i tres germanes. Volia ser jugador de la NBA però una lesió al peu l’hi va impedir. Llavors va provar sort al cinema. Es va donar a conèixer en La prima línia vermella, Mirada d’àngel, El conde de Montecristo i Frequency. No obstant això, va ser amb La Passió de Crist de Mel Gibson quan es va fer popular mundialment.

La veritat de Soraya M. Un fet real

La història transcorre al 1986 quan l’imant Jomeini va assumir el poder a Iran. Encallat temporalment en un poble iranià, Sahebjam, un reporter, és abordat per Zahra, una dona amb una esquinçadora història sobre la seva neboda Soraya, i les circumstàncies de la seva sagnant mort el dia anterior. Freidoune Sahebjam era un periodista franc-iranià, que havia estat enviat a Iran per informar sobre els crims del govern iranià contra la comunitat Bahá’í.

FIRMA: Sofía Aróstegui