La Balena rosa, reptes en positiu

bi-ballena-rosa

@yosoybaleiarosa. Aquests dies s’ha parlat molt de la ‘Balena Blava’ pel fet de que a Barcelona ha sortit un cas als mitjans. Aquest tipus de comunitats perilloses on es proposen accions de risc, principalment entre els més joves, no són quelcom nou. Fa anys que coneixem les pàgines Web pro ana i mia que fan apologia de l’anorèxia i la bulímia, on es proposaven carreres de quilos, consells per aprimar-se ràpidament i dissimular els símptomes, auto-lesions… Malgrat la seva coneixença, encara no són perseguides amb la rotunditat que caldria, tant per la legalitat com per les plataformes on apareixen.

Ara el fenomen es transforma i s’adapta als nous temps. La pel·lícula “Nerve” ja anava en aquesta direcció i de fet pot haver estat part de l’efecte viralitzador a l’hora de donar a conèixer aquest tipus de “jocs” que plantegen reptes cada cop més bojos i temeraris, fins i tot banalitzant la mort i el suïcidi.

Contràriament a tot això, desde Brasil ha aparegut la ‘Balena Rosa’, disponible com a Web i App per Android i iOS, en espanyol, anglès i portuguès. Plantegen 50 reptes orientats a que els adolescents i joves mantinguin una actitud positiva: com fer un nou amic, ajudar a una persona que ha patit assetjament, compartir una llista de cançons, o desafiaments divertits, com abraçar una fruita, dibuixar un animal imaginari, parlar amb lletres de cançons i buscar formes en els núvols. L’últim repte, en aquest cas és salvar una vida, ja sigui ajudant a algú necessitat, o a un animal o aportant el nostre granet de sorra en una organització.