La batalla de les portàtils: 3DS vs NGP

El panorama de les videoconsoles portàtils actuals està molt clar. Amb una Nintendo DS molt ben assentada a Europa i els Estats Units i una PSP especialment forta al Japó, tant Nintendo com Sony han volgut move fitxa i després de sis anys preparen un cop d’efecte que pretén ser un revulsiu en el món portàtil. Voleu conèixer-les millor? Doncs anem allà.

N3DS

La primera d’elles és la nova joguina de Nintendo, que veurà la llum aquest proper 25 de març. I la veritat és que ha generat molta expectació. La principal novetat serà la possibilitat de jugar en tres dimensions, el que farà dels jocs una autèntica delícia. Però, es tracta d’una nova versió de NDS o una nova consola? Hem de deixar clar que estem davant d’una nova màquina, amb personalitat pròpia, no una nova versió de DS. Els seus jocs tindran un apartat gràfic superior al de NDS i, tot i que podrem jugar als jocs d’aquesta, la qualitat gràfica serà considerable. Sí que és cert que la possibilitat de jugar en 3D és atractiva, però com ja li passés a NDS, la gran quantitat de jocs que acompanyaran la consola des del seu llançament farà les delícies dels milers de fans de totes les edats. Així no faltaran títols clàssics per als més petits com Mario Kart 3D o Rayman 3D, però també altres grans èxits per a majors com Resident Evil Revelations, Driver Renegade o Splinter Cell 3D. I és que si bé l’actual NDS va ser criticada per la manca de jocs d’una temàtica “més adulta” o menys “plataformera”, la nova consola de Nintendo sembla que donarà en el gust a tots amb grans jocs de conducció, aventures , acció i com no, plataformes i salts en 3D. Serà capaç Sony de competir?

NGP (Next Generation Portable)

Pel que fa a NGP encara és molt difícil fer una valoració de la mateixa. Anunciada fa poc més d’un mes i mig i datada per a finals d’any, els responsables de Sony s’han proposat dur a terme una veritable revolució i intentar recuperar el mercat perdut davant Nintendo. Per això estan creant una màquina que pel que sembla arribarà a tenir la potència de PS3, encara que segurament no arribarà al mateix nivell de definició, però que pretén convertir-se en una experiència absolutament apassionant. Ja s’han pogut veure imatges de grans jocs com Uncharted i la veritat és que no té desperdici. La durada de la seva bateria sembla ser una mica més llarga que la de la nova N3DS i, entre altres novetats tècniques, presentarà un nou estic per millorar el control dels jocs, així com una pantalla més gran que a més serà tàctil.

Però en essència, quina es pot acabar imposant? Si mirem fa uns sis anys enrere, el panorama no era tan diferent. Amb una Nintendo que havia dominat el mercat portàtil des que la mítica Game Gear de Sega desaparegués, Sony va intentar plantar cara amb una consola molt superior tècnicament que pretenia reproduir els mateixos jocs de PS2 (o conversions i seqüeles) per a la portàtil. NDS per la seva banda, plantejava una jugabilitat a prova de bombes amb títols desenfadats, divertits i entretinguts (tot i que també alguns títols ben treballats). El resultat final va semblar clar: l’usuari preferia fer una bona estona i entretenir-se amb jocs diferents abans que haver de enganxar-se a aventures llargues i poc jugables en un autobús, al metro o cinc minuts abans de dormir. A la llarga, el catàleg de PSP quedava reduït mentre que el de NDS augmentava per moments.

Ara, amb el torn de NGP i 3DS sembla que tant Nintendo com Sony han après la lliçó. La primera, que ja té gran part del mercat, amb l’afegit de les 3D i un millor apartat gràfic, així com jocs de tot tipus (amb grans aventures d’acció d’inici) pretén agradar a tothom. Per la seva banda, la màquina de Sony, tot i que encara es desconeixen dades, aposta per la qualitat tècnica però posant l’accent en la possibilitat de jugar en línia i a tot tipus de jocs, amb pantalla tàctil inclosa.

Encara falten alguns mesos per rebre NGP i uns dies per 3DS però sembla que no deixen indiferent a ningú. La batalla portàtil ha començat. Qui la guanyarà?

Firma: J.Carlos Amador Vigara