La imatge dels joves a les series de TV

Aquest article correspon a la ponència del Dr. Paulino Castells de la taula rodona organitzada per TAC el passat octubre sobre els joves i les sèries de televisió a la Facultat de Comunicació Blanquerna.

L’estat de la qüestió

Certament, la imatge mediàtica ha estat en el segle XX el gran factor de canvi social i cultural del planeta. Fins i tot, hi ha qui afirma que la seva influència educativa-o deseducativa, segons es miri-, és ara per ara, molt superior a la que tenen la família i l’escola.

A ningú escapa, doncs, que la imatge té una gran influència en la formació dels nens que s’encaminen a l’adolescència, i als adolescens que s’encaminen a ser adults. Cada època històrica ha tingut les seves pròpies fonts per estimular la imaginació de les persones. Abans van ser els llibres de cavalleria els quals nodrien de personatges que servien de models d’identificació, com Tirant Lo Blanc o Alonso Quijano. Ara, la televisió, el cinema, els ordinadors i les videoconsoles són els que assorteixen d’idees a l’adolescent. I ara, també, els nous models d’identificació són els personatges de les sèries televisives.

Importància de l’impacte de les imatges mediàtiques en els nens i adolescents

Estarem tots d’acord que la televisió o les pantalles en general, són els més grans agents sociabilitzadora que hagin existit mai. Elles han reemplaçat en molts casos a la família, institució bàsicament transmissora d’afectes i models, ia l’escola, institució fonamentalment transmissora de coneixements, perquè, sovint, cap de les dues institucions transmet valors per a la plena integració social de les persones. Al capdavall, els missatges televisius i de la xarxa no fan més que omplir el buit d’informació que els deixa la societat.?? Profètica va ser en el seu moment l’antropòloga Margaret Mead quan es va referir a la televisió com al segon pare, amb la qual cosa volia dir que els nens passen més temps amb la televisió que amb els pares. Veure la televisió o qualsevol altra pantalla mediàtica s’ha convertit, després de dormir, en la principal activitat de la vida del nen occidental.??La UNESCO duu temps alertant que en els països desenvolupats els majors consumidors de televisió són els nens, les mestresses de casa i la gent gran. Com la influència de la televisió sobre els adolescents està en funció del temps que passen veient-la, de l’efecte acumulatiu del que veuen, resultarà que, quan siguin adults, la televisió haurà estat la seva experiència més activa i variada, de manera que el món exposat a la pantalla es converteix per a molts en l’ambient natural, en una nova realitat, en el seu món real. I aquí està precisament el principal perill que detecto en els que s’enganxen a la pantalla televisiva: que el “món virtual” es solapi en les seves vides o s’acabi per convertir en l’únic “món real” d’aquests adolescents, amb l’agreujant que puguin pertànyer al col.lectiu d’alt risc, des del punt de vista psicoemocional.

Adolescents d’alt risc enganxats a les pantalles

És ben cert que fins fa pocs anys, parlar d’addicció a les pantalles es solia prendre entre els pedagogs, psicòlegs i psiquiatres com una llicència verbal, pròpia del llenguatge col.loquial, sense major transcendència. Avui, la majoria d’especialistes de l’educació i de la salut ja ens prenem l’assumpte més seriosament i parlem obertament de teleaddictes, ciberaddictes, videojuegoadictes, móviladictes …. I a aquestes persones enganxades a les pantalles els podem aplicar amb exactitud els criteris utilitzats habitualment en la pràctica clínica per diagnosticar les conductes compulsives, és a dir, les que no poden controlar-se voluntàriament.

Hi ha joves vulnerables que es converteixen ràpidament en carn de canó de les pantalles i són presa fàcil de l’enganxi mediàtic. Són aquells que demanden més afecte, més confirmació i reconeixement de l’entorn, que no saben refer-se davant les dificultats i que presenten una baixa autoestima davant els reptes de la vida.

Aquesta incapacitat de superar-se, aquesta necessitat de reconeixement dels iguals va a dur-li a buscar petits èxits i satisfaccions que li facin oblidar les seves dificultats en la vida real. I així es lliurarà submisament en braços de la realitat virtual, molt més gratificant, i intentarà imitar els comportaments del seus ídols de les sèries televisives, copiant totes les aberracions que puguin mostrar en la pantalla.

La set de noves sensacions, la falta d’hàbits d’ordre i autocontrol, i la inseguretat pròpia són elements que empenyen a determinats menors a les conductes compulsives. Aquí també tenen la seva quota de responsabilitat les famílies excessivament permissives o amb baixa cohesió dels seus membres, quan no estan evidentment fracturades, de manera que conviden als fills a refugiar-se en les noves tecnologies, fugint del conflicte.

Però no cal oblidar tampoc l’enorme influència de la pressió social. A part dels aberrants missatges televisius incitant a l’èxit social (estereotips de cossos “yogurins”, anorèxics, vigoréxics o bulímics consumistes), hi ha la influència dels companys animant a determinades conductes marginals. Conductes que a força de veure repetidament en les sèries televisives protagonitzades per nens i joves de les seves mateixes edats, són perfectament creïbles (encara que moltes d’elles siguin purament anecdòtiques, aïllades i no representatives de la majoria).

Aprenent a ser violents. Els personatges de les sèries com a models d’identificació

Vull puntualitzar, d’entrada, que mai he culpabilitzat als mitjans de comunicació social de ser els responsables “en exclusiva” de l’onada de violència (tant física, com verbal o psicològica) que campeja en l’actualitat en la nostra població infantil i juvenil. Altres situacions sociofamiliars tenen una major quota de responsabilitat en el tema.

És ben cert que “naixem agressius i ens fem violents”. És a dir, que la biologia ens fa agressius i la cultura ens fa pacífics o violents. Encara que podem estar tranquils, com suggereix el meu amic i col.lega establert a Nova York Luis Rojas Marcos, autor del pioner llibre Les llavors de la violència, quan ens diu “perquè la prova de que la gran majoria d’homes i dones som benvolents, és que perdurem “.

En qualsevol cas l’oci audiovisual ens serveix en safata un ampli assortiment de violència. Òbviament, no tots els adolescents són candidats a tornar-se violents contemplant violència en els mitjans. Podríem dir que no es fa violent qui vol, sinó qui pot. Ja que el jove en qüestió ha de reunir unes certes característiques personals de predisposició als comportaments violents per convertir-se en un ésser violent, com, així mateix, trobar-se en un context sociofamiliar que sigui brou de cultiu de situacions violentes, com són, per exemple, el maltractament físic i / o psíquic, l’abús sexual, la drogoaddicció, la conflictiva intrafamiliar o l’absència de parentalitat en actiu.

El nen propens a comportar-se violentament, que se sent frustrat, pot recrear en la seva imaginació alguna fantasia aberrant que li ve configurada pel que veu. És a dir, el que veu li dóna idees de com donar curs a la seva propensió a la violència. Al principi, es comportarà violentament en el marc de la seva fantasia, una fantasia que anirà perfilant en el transcurs dels anys. Finalment, en alguns casos, materialitzarà aquesta fantasia i la portarà a terme en la realitat. I aquest pas entre la fantasia i la realitat es veu facilitat per alguns factors de la nostra florent indústria de l’oci, com són el consum desmesurat d’alcohol i altres drogues o la promiscuïtat sexual en el dia a dia de l’agenda setmanal dels nostres joves, per citar dos exemples.

Respecte d’això, vull matisar un fet que em preocupa en el consum del temps d’oci dels nens i adolescents, i que anomeno: botelló electrònic (terme que vaig encunyar el 2001). Aquest tipus de botelló, explosiu combinat a grans dosis de televisió, Internet i videojocs, que “col.loca” tant o més que el botelló alcohòlic clàssic de les mogudes nocturnes, té la peculiaritat que no produeix aldarulls carrer ni molesta als veïns a altes hores de la matinada. El jove que practica el botelló electrònic està recobert d’una hipòcrita aparença de serietat. “Està sempre a casa, no surt a les nits ni es va de copes amb els amics. És un bon fill, molt casolà. Prefereix quedar-se a la seva cambra, amb la tele, el seu ordinador i els seus videojocs, que li apassionen “, em diuen satisfets els pares. Els seus amics no són de carn i ossos, són els personatges de les sèries televisives … amb ells, en la solitud de la seva habitació, s’identifica plenament.

Solucions?

Òbviament, està en les mans dels productors, els realitzadors, els guionistes, els actors … el qual el material televisiu que s’exposi al col · lectiu infantil i juvenil sigui educatiu i, si no i tant com sigui possible, no sigui destructiu de la bastida en que s’està configurant la personalitat dels menors. La televisió pedagògica, ètica i educativa, segueix sent l’assignatura pendent de la nostra societat (encara que, sincerament, al pas que anem, no crec que jo arribi a veure-la feta realitat).

I si ens fallen tots els recursos que ens brinden les associacions que vetllen pels consumidors televisius per influir positivament en les programacions (TAC i CAC, entre nosaltres); sempre ens quedarà a nivell individual -o corporatiu- la possibilitat de seguir l’exemple del meu col.lega nord-americà, el paidopsiquiatra Michael B. Rothenberg. Passo a explicar-lis el que va fer.

Aquest genial company, l’any 1975, ens va arengar amb un contundent article Effect of Television Violence on Nens i Young, a la prestigiosa revista mèdica Journal of American Medical Association (JAMA). Iniciant seu al.legat de disconformitat amb la televisió-escombraries i animant a boicotejar comercialment els espais televisius que considerem nocius per als nostres menors (violència, sexe, etc.), Simplement elaborant llistes dels productes anunciants que “esponsoritzen” aquests programes i exposant-los en sales d’espera de les pròpies consultes, hospitals pediàtrics, llocs d’oci infantil, escoles, etc., perquè així els pares no comprin aquests productes. L’èxit va ser rotund i els “sponsols” van començar a retirar els seus productes patrocinadors de les graelles televisives. Si s’animen a seguir aquest exemple, l’èxit està garantit: ja veuran que aviat retiren aquests programes nocius de la pantalla. A aquesta contundència educativa la crido des de llavors: l’efecte Rothenberg.

Com a conclusió

Més enllà de l’àmbit de la llar i de l’escola, els nens i els joves formen un grup social amb la seva pròpia cultura. Constitueixen un món dinàmic, vitalista, ple de curiositat i d’impacte sobre el seu entorn, que, per bé o per mal, no inclou progenitors ni docents, és independent del medi familiar i escolar, i es caracteritza sobretot pel consumisme. I els fills s’allunyen cada vegada més dels pares i mestres en una nova cultura global que s’apropa mes a altres personatges aliens, però “molt familiars” que surten a les pantalles i que els menors espectadors fan ràpidament propis, fen seves tan les virtuts (poques) com amb els vicis (abundants) que aquests personatges representin.

A aquesta, la que anomeno societat bulímica, que tot l’ingereix, encara que es tracti de coses supèrflues i escombraries, les noves tecnologies tenen la seva especial protagonisme i la seva quota de responsabilitat mediàtica que està prefigurant un nou perfil de ciutadà. Amb la perspectiva del temps es podran dilucidar les responsabilitats en què han incorregut els mitjans de comunicació. I també per part de les famílies i les escoles, perquè sabem que el 70% dels ordinadors tenen antivirus, però només un 18% tenen filtres. Sembla, doncs, que per a molts pares i docents és més important l’asèpsia dels aparells, que la de la ment dels seus fills i pupils …

… I no s’oblidin d’aplicar, quan ho creguin oportú, el contundent efecte Rothenberg, bé sigui a nivell personal o canalitzant les protestes a través de competents institucions de consumidors com són el TAC, el CAC i d’altres que puguin anar sorgint.

Autor: Dr. Paulino Castells