La intimitat es defensa, primer, a casa

En les últimes setmanes s’ha sentit parlar molt de la privacitat a les aplicacions de missatgeria instantània. La compra de WhatsApp per part de Facebook, la xarxa social en la qual habiten més de 500 milions de perfils, ha deslligat les alarmes sobre l’ús que aquesta xarxa pugui fer de les dades dels usuaris. Ara com ara, segons els seus dissenyadors, els serveis d’aquesta aplicació no canviaran i no hi ha motius per inquietar-se, encara que són poques les persones que saben què han acceptat en instal·lar-se l’app i que WhatsApp pot modificar les condicions quan vulgui, sent l’usuari el responsable de revisar-les periòdicament.

Amb aquestes premisses tan volàtils, la solució a aquest tipus de “alarmes socials” passa per aprendre i ensenyar el concepte de “privacitat”. Un vocable que defineix el “dret i propietat de la pròpia intimitat i vida privada”. Però no només la de la pròpia persona, sinó també la dels amics i familiars, especialment la dels menors. No és estrany veure, en els perfils o en els contactes en xarxes socials, fotografies de menors en diferents etapes i moments de la seva vida, penjades en una arrencada comprensible de felicitat i realització personal. No obstant això, la imatge dels fills els pertany a ells i a la seva intimitat, no als seus pares.

D’aquesta forma, si nosaltres no pensem fins a on pot arribar la foto familiar que, orgullosament, hem penjat en el nostre perfil (que qualsevol pot copiar i reexpedir), com ho faran els nostres fills adolescents? De vegades, menys és més i aquesta és una d’aquestes vegades. Menys informació penjada a la xarxa equival a més seguretat i més privacitat per a cadascun dels membres d’una família o d’un grup.

Per tant, encara que les empreses, els dissenyadors i programadors i els organismes competents han de protegir, cuidar i defensar la privacitat dels usuaris, els primers en utilitzar de forma coherent i adequada aquestes eines som nosaltres mateixos. I aprofitem, de pas, per donar exemple a les noves generacions que hauran de carregar, en el futur, amb un llegat indestructible d’empremtes digitals escampades per l’incontrolable univers de la xarxa.

Editorial mayo Revista Contraste