La sensibilització pot donar molt de joc

bi-liyla-gaza-war

Liyla, the shadows of war” és un joc per mòbils sorprenent en molts sentits. Tot i tenir uns gràfics simples, resulta molt dur, però també un bon exemple de com sensibilitzar mitjançant els videojocs.

El primer que sorprèn és, sense cap dubte, la fórmula utilitzada per sensibilitzar sobre un tema tant delicat com és el de la Guerra a Gaza, per que l’objectiu del joc no és un altre que apropar-nos a la realitat del conflicte i despertar consciències.

En el fons es tracta d’una campanya de sensibilització en forma de videojoc, on amb uns gràfics molt senzills i una ambientació que juga amb les siluetes negres sobre fons grissos, se’ns presenta un escenari situat al mig del conflicte.

El personatge amb qui comencem és el pare de família i al poc de començar a moure’ns ens cau la primera bomba. Reprenem el joc i evitem l’impacte per reunir-nos amb la seva dona i la seva filla (Liyla, la protagonista del joc). A partir d’aquí i durant uns pocs minuts (el joc és molt curt, termina en uns 5 minuts), la història ens fa sortejar obstacles, saltar plataformes i prendre algunes decisions per protegir la nostra filla, tot i que al final comprovarem que cap decisió podia evitar el fatal desenllaç. Els gràfics resten dramatisme a la història al no resultar explícits, però un cop finalitzat el joc és on cobren sentit tots els actes i donen una bufetada de realitat al jugador, que no havia reparat en molts detalls, actuant com si es tractés de qualsevol altre joc (però precisament és al final i no durant la història quan els 5 minuts jugats inviten a la reflexió).

Als crèdits finals apareixen xifres reals de víctimes i danys soferts durant el conflicte des de 2014, acompanyantles amb captures de pantalla concretes del joc que escenifiquen cada missatge. Les plataformes esdevenen edificis reals devastats per les bombes i fins i tot es fa una recreació d’un bombardeig real a la platja sobre uns nois que jugaven a futbol o sobre escoles i ambulàncies. A la pàgina Web del projecte s’acompanyen imatges reals amb les seves recreacions del joc, tal com es pot veure a la imatge superior.

El joc és efectiu en el missatge i tot un referent a l’hora de causar impacte. Aquesta fórmula a més de despertar consciències pot suposar una alternativa per creatius que hagin de sensibilitzar sobre algun tema. Per què no fer-ho a través d’un videojoc?

Gratuït i disponible en anglès per iOS i Android.