L’aplicació Gossip dóna ales al ciberbullying

Aquests dies s’ha parlat molt -i no precisament bé- d’una aplicació per a iPhone anomenada Gossip, creada amb l’objectiu de difondre rumors i que està sent utilitzada sobretot per adolescents, donant ales d’aquesta manera als casos de ciberassetjament.

La app ha aconseguit en menys de 2 mesos ni més ni menys que 26.000 usuaris i unes 500 sales, espais comuns o temes sobre els quals comentar els rumors i que posen de manifest el mal ús que s’està fent en col·legis i instituts, amb continus conflictes, insults i vexacions anònimes no només entre companys (donant peu i agreujant casos de ciberbullying), també posant el seu focus sobre professors, la pròpia escola i el seu entorn, sense donar-li cap importància a la veracitat de la informació compartida, ni al dany que pugui rebre la víctima en qüestió.

Encara que l’aplicació es classifica per a majors de 16 anys a la seva web (al portal d’Apple la classifiquen per a majors de 12), es pot accedir de forma anònima i sense cap tipus de control. Els seus creadors diuen que estan tractant de bloquejar usuaris, filtrar comentaris per paraules i moderar el flux de missatges. Aquestes mesures resulten del tot insuficients encara que han anunciat canvis en aquest sentit per a la seva nova versió a mitjans de febrer, que augmentaria l’edat mínima a 18 (esperem que amb la seguretat que correspon), a més de de tenir previst fer-la extensible per Android i web.

Diversos centres educatius ja han posat en marxa protocols de protecció a causa de l’augment de conflictes amb alumnes per l’ús inadequat d’aquesta aplicació, prenent així mesures contra aquells que la utilitzin. Cal conscienciar sobre les repercussions que pot tenir això, tractar de prevenir augmentant la seguretat i fiabilitat de les plataformes i denunciant quan es sigui víctima d’assetjament. És important que es guardi material gràfic mitjançant captures de pantalla per poder realitzar la corresponent denúncia.

Per això oferim el següent recurs didàctic i animem a les escoles a que tractin el tema a fons amb sessions informatives.

Accedeix al nostre recurs sobre ciberbullying aquí.