L’assetjament escolar pot ser residual si pares i professors fan un front comú

bullying-editorial-abril-30-3-16-2

La llei del més fort sol ser el triomf del covard. Lamentablement, aquesta màxima es fa realitat amb freqüència, avui dia, en un entorn com l’escolar. Allí on han de prevaler l’atenció personalitzada, l’acceptació de tots i cadascun dels alumnes i l’obertura al que és diferent a un mateix, es donen situacions tan lamentables com la de l’assetjament escolar.

Aquest trist fenomen no és alguna cosa nova d’aquest segon mil·lenni. No obstant això, l’existència d’internet i de les xarxes socials han facilitat una careta d’efecte multiplicador a moltes persones mancades de valor. Després de la pantalla, joves i adults s’amaguen per acarnissar-se amb el que està sol i és, en aparença, més feble.

En aquest context –i, malgrat el pessimisme antropològic del que han fet gala molts pensadors, com Hobbes o Nietzsche i del que s’han contagiat no poques persones– és possible engegar estratègies que produeixin bons resultats a llarg, però també a curt termini. Aquesta primavera, el Programa d’Educació Audiovisual Aprendre a Mirar s’ha sumat a una iniciativa de BCN Mediació Global, un gabinet especialitzat a abordar i solucionar conflictes a través del diàleg. Aquest equip de professionals ha organitzat un concurs literari i pictòric sota el títol de Sant Jordi Antibullying, que es dirigeix a estudiants d’educació infantil, primària, secundària i batxillerat.

Com a teló de fons i com a motivació directa pels més joves, hi ha diversos còmics que Marvel ha editat, en els quals els seus superherois apareixen en lluita directa contra el bullying. A partir d’aquest referent, els alumnes de totes les escoles convocades presenten relats o retrats que il·lustrin una postura activa contra aquesta actitud de covardes que és el per ventura escolar.

Imprescindibles com són aquestes activitats, cal també activar protocols de treball en els que pares i professors es coordinin i cooperin perquè sigui zero la tolerància davant situacions d’abús. La qüestió no és senzilla, però el camí s’aplana si es comença preparant el terreny abans que s’arribi al sot. És a dir, si s’educa, a través d’accions concretes i intenses, a favor del respecte, la sinceritat, la valentia de parlar cara a cara o la de recolzar al que està sent humiliat.

Està clar que en qüestió d’afectivitat i valors –i enmig d’etapes de creixement i canvi com la infància i la joventut– és imperatiu que el ben sigui suggeridor, divertit i, a poder ser, fascinant. Marvel comics ha estat capaç de fer efectiu tot això.

Per això, i intentant seguir el seu deixant i sabent que no deixarà de ser un repte complex, educadors i pares han d’impulsar un voler conjunt que faci dels seus alumnes i fills uns mestres, uns superherois de carn i os. En definitiva, unes persones fortes que triomfin sobre la llei del covard.