Les pantalles, nous hàbits a l’estiu

Els col·legis han tancat les seves portes i, amb elles, els quefers habituals dels menors durant els últims deu mesos. L’aprenentatge i l’estudi acadèmic deixen pas a l’oci i a la diversió. Després d’encaixar les peces del puzle (campus, convivències, colònies, casals, avis, cosins, etc.) per a què el ritme familiar segueixi funcionant sense massa dificultats, en algun moment, arribarà aquest període en el qual la família sencera gaudeixi d’uns dies de vacances en comú.

Aquestes dates són una oportunitat per assentar les bases d’una educació conscient i consensuada sobre l’ús que adults, joves i nens fem de la infinitat de pantalles que ens envolten.

Com a primer pas, es podrien establir unes normes bàsiques:

  • no utilitzar el mòbil ni encendre la tv durant les estones reservades per l’esmorzar, el menjar o el sopar;
  • no utilitzar la tableta per matar estones d’oci;
  • escollir una bona llista de pel·lícules per gaudir en família (a la web i App Contraste ho teniu)
  • o decidir quant i com es veurà la televisió.

Alhora, recordem que les consoles portàtils són menys adequades per als menors que les de sobretaula. Triar títols en els quals cal competir en equip o compartir és una bona fórmula per impedir que els nens s’aïllin o es “empatxin” amb hores de joc incontrolat.

Com a educadors, la nostra responsabilitat principal és, com gairebé sempre i en gairebé en tot, l’exemple. Hem de ser conscients que la fascinació per fotografiar, gravar i ensenyar el que fem o fan els nostres fills pot espatllar el moment que vivim amb ells. No convé donar aquesta importància a les imatges i, molt menys, crear en els menors la sensació de que el més rellevant és que uns altres vegin el que fem.

Una altra opció és la d’aprofitar aquestes dates d’estiu per a què els petits descobreixin el poder i la bellesa de la lectura, de dibuixar, pintar, construir i inventar i, per descomptat, gaudir de la naturalesa. Totes aquestes activitats desenvolupen virtuts i habilitats i assenten hàbits molt necessaris per al seu futur, que no es troben a una tableta o a un videojoc, ni molt menys a la petita pantalla.

Els nostres dies de vacances també són una ocasió per informar-nos sobre allò que veuen i freqüenten a internet o allò que juguen. L’App Contraste ofereix anàlisi sobre cinema, tv, videojocs i webs. Informar-se és vital per conèixer el seu món audiovisual i poder educar-los en conseqüència.