Necessitem la teva firma contra el ciberassetjament escolar

Signa la Campanya

Per desgràcia, l’assetjament escolar s’ha traslladat també a les pantalles amb efectes fins i tot més greus, ja que l’assetjat el pateix permanentment, el seu abast és molt més gran i resulta complicat identificar els assetjadors.

S’estan donant molts casos, alguns d’extrema gravetat, i hi ha una tendència cada vegada més alarmant. Per això, creiem que tots els agents implicats haurien de prendre consciència i actuar en conseqüència per prendre mesures de prevenció i atenció a afectats.

Hi ha un cert desconeixement per part dels centres escolars sobre els protocols d’actuació, es tendeix a tapar aquests casos per evitar possibles responsabilitats i les víctimes es veuen desprotegides pel que moltes vegades pateixen l’assetjament en silenci per por a represàlies. Les famílies afectades sovint tampoc denuncien per por a empitjorar la situació, o perquè no són conscients de la gravetat real fins que ja és massa tard. Actuar a temps és fonamental. Els centres escolars no s’han de desentendre, o tractar de tapar-ho per les possibles repercussions. Han de romandre alerta i conscienciar sobre aquesta problemàtica als seus alumnes i les seves famílies de manera que siguin ells mateixos els que denunciïn les actuacions assetjadores d’altres companys. No obstant això, per a tal fi el sistema ha de protegir i donar facilitats.

Els pares i professors haurien de prendre la iniciativa en aquest sentit i conscienciar els menors i adolescents de les conseqüències de contribuir a l’assetjament, ja activament o passivament. Resulta clau donar a conèixer els recursos i procediments existents, així com possibilitar una ràpida actuació per part de les autoritats i el suport legal necessari.

Les xarxes socials i plataformes online on es donen aquests casos tampoc estan exemptes de responsabilitat. Haurien oferir els mitjans necessaris i facilitar la retirada amb rapidesa d’aquells continguts que suposen un dany per a l’afectat, així com prendre mesures de prevenció que donin suport legal en aquells casos que a sobre es veuen emparats en l’anonimat (Informers i Gossip), perfils falsos i menors implicats.