Només teleaddictes o també poliaddictes?

En una societat tan hedonista i consumista (bulímica, l’anomeno jo), com no ens tornarem addictes? La majoria, encara que uns més que altres -és clar-, estem potencialment predisposats a quedar-nos enganxats a determinades substàncies, objectes o situacions. Amb l’agreujant que aquests ‘vicis’ són aparentment innocus, molt lúdics i ben acceptats socialment. I per la nostra banda ens autojustifiquem dient vaguetats com que “em gratifiquen” o “m’omplen”.

Així, fins fa pocs anys, parlar d’addicció a la televisió es prenia entre els col·lectius de pedagogs, psicòlegs, sociòlegs i psiquiatres com una llicència verbal, una espècie de brometa, pròpia del llenguatge col·loquial, sense major transcendència. Avui ja no és per a prendre’s l’assumpte  en broma. Els especialistes de l’educació, del comportament social i de la salut mental dels ciutadans vivim bastant alarmats, perquè creiem que pot qualificar-se a certes persones de teleaddictes en sentit estricte i necessiten, per tant, tractament psiquiàtric.

És cert que són poques les persones que pateixen aquesta patologia, ja que per a desenvolupar-la es requereix una vulnerabilitat personal: trets de personalitat específics, trastorns de l’estat d’ànim i determinades condicions de l’entorn sociofamiliar. En altres paraules: no es torna addicte qui vol, sinó qui pot. Però quan detectem in fraganti a alguna d’aquestes persones, podem aplicar-li amb exactitud els mateixos criteris clínics utilitzats habitualment per a diagnosticar les conductes compulsives, és a dir, les que no poden controlar-se voluntàriament. I en aquesta línia, la televisió pot perfectament anomenar-se “droga” (no química, però sí electrònica) i ser tan “dura” com les que circulen en les papelines.

Potser per allò que comentava el gran cineasta François Truffaut que “es mira la televisió igual que els antics es fascinaven davant del foc”, ens quedem embadalits, hipnotitzats davant el que ens ofereix la pantalla. Ens abandonem en el que es denomina tècnicament “inèrcia d’atenció”, estat mental que es caracteritza per una menor activitat en les zones del cervell encarregades de processar informacions complexes. Així, aquesta inèrcia de les neurones pot explicar el fet quotidià que alguns programes molt mediocres, que emeten a continuació d’altres molt populars, arribin a elevats índexs d’audiència: es tracta de la socorreguda conducta de quedar-se assegut al sofà i esperar “a veure què fan”.

Si seguim pujant en consum televisiu, un graó més amunt d’aquesta inèrcia d’atenció, ens trobem  ja en un estat addictiu que causa estralls en els més febles (els nens, com sempre, els primers). I és que, igual que qualsevol droga dura, té efectes extremadament perniciosos: embotiment mental, apatia general, falta de criteri i d’ús de la llibertat, dependència total al producte, síndrome d’abstinència, etc.

Ara, per a complicar la qüestió, ja no es parla d’individus addictes a “una sola cosa”, com per exemple la televisió, sinó que per a aquesta gent s’utilitza la denominació mèdica de pacients “poliaddictes” o de persones “multiimpulsives”, perquè s’ha demostrat que no poden controlar els seus impulsos cap a diversos i ben diferents estímuls: alimentació, joc, drogues químiques, etc. Però fins i tot, cenyint-nos únicament al món de l’electrònica, s’ha vist que els teleaddictes no ho són estrictament a l’aparell televisor, sinó que fàcilment es fan addictes als videojocs i a internet: s’ha comprovat que els perfils psicològics dels addictes a aquestes tres tecnologies són superposades.

Aquests tres mitjans audiovisuals citats els ofereixen similars gratificacions i, a més, són sumatòries, és a dir, que a l’atractiu de les històries i les imatges s’uneix una fabulosa interactivitat, oferint la realitat (virtual) que confereix la immediatesa, per exemple, d’internet.