Pares i Whatsapp

persona-usando-movil-artINT

Els pares també necessiten formació en l’ús responsable de les xarxes socials i la missatgeria instantània. Així ho sembla després de la polèmica suscitada per l’ús desorbitat que alguns grups de pares fan del Whatsapp a els col·legis o an els centres d’extraescolars.

Aquesta situació ha revelat que, lluny de complir la funció de ser un canal ràpid de comunicació eficient, aquesta app s’està convertint en un focus de rumors, malentesos, conflictes i falta de responsabilitat en la seva utilització. El que ha succeït és que el típic grup a la porta del col·legi s’ha traslladat als mòbils; amb el perill de passar de ser una acció puntual a una contínua, que no sap de límits ni d’espai ni de temps.

Resulten habituals els enviaments de memes (imatges acompanyades de textos en clau d’humor), acudits, vídeos, comentaris i opinions fora de context; com fer judicis de valor impulsius o parlar sobre temes que poc o gens tenen a veure amb l’àmbit del grup. En conjunt, es poden arribar a escriure una mitjana de 100 missatges al dia (alguns a hores inadequades); un volum que molts pares no aconsegueixen manejar. Al final, els missatges rellevants es perden diluïts entre la resta.

El drama s’agreuja quan, una vegada comprovat el poc us pràctic del grup, els pares no s’atreveixen a abandonar-lo per por del què diran. D’aquesta manera, molts aguanten, adoptant un rol més passiu. Silenciar les alertes del grup i mirar-lo esporàdicament sol ser l’opció més comuna. En canvi, els altres pares que adopten un rol actiu (i alguna cosa equívoc) solen caure en l’error de confondre-ho amb un fòrum de debat sobre temes relacionats amb el col·legi: supervisar l’agenda dels fills; solucionar dubtes a l’hora d’ajudar-los a fer els deures; posar en dubte l’activitat escolar diària o els mètodes aplicats per algun professor; organitzar quedades; criticar a altres pares, alumnes o professors i originar discussions que haurien de resoldre’s cara a cara i en privat.

És necessari que quedi clara la finalitat i utilitat d’aquests grups. Si es fa un mal ús (a més de donar mal exemple als fills) en comptes d’informar, es desinforma generant confusió. Potser caldria reflexionar si Whatsapp és l’eina més adequada per dur a terme aquest objectiu, ja que existeixen alternatives molt més adequades. Per exemple, a Amèrica Llatina una alternativa popular és l’eina remind: una espècie de Whatsapp educatiu moderat per experts. Una altra iniciativa que ofereix un espai més indicat és la xarxa social www.lapuertadelcole.com.

En qualsevol cas, resulten necessàries unes mínimes normes de conducta per evitar tots aquests efectes no desitjables. La mostra és l’interès creixent dels pares en la seva pròpia formació en les TIC. En cas de recórrer a Whatsapp per la seva estesa popularitat i utilització, convé deixar clares alguna pautes, així com designar un moderador de grup que també gestioni els usos inadequats.

En donar-nos d’alta convé que sapiguem que un perfil no té perquè ser públic, pot ser tancat només per als amics (opció recomanable per als menors, recordant que es tracta d’un servei per a majors de 14 anys).

Us deixem, a manera d’exemple, un decàleg orientatiu:

1. Utilitza el grup de Whatsapp de la classe per intercanviar informació útil sobre el teu fill i el grup-classe. Si no tens gens positiu, pràctic o interessant que aportar, millor no escriguis res.

2. Respecta als altres i la seva intimitat: una vegada es comparteix un contingut ja no hi ha marxa enrere.

3. No escriguis el que no diries a la cara. Pensa dues vegades abans d’enviar-ho.

4. No enviïs missatges que quedin fora de l’àmbit del grup (evitar enviament de notícies, humor, debats irrellevants…).

5. No et converteixis en l’agenda del teu fill: deixa que aprengui a assumir les seves pròpies responsabilitats.

6. Davant el mal ús d’algun dels membres del grup, no deixis passar l’ocasió de mostrar la teva disconformitat i intenta fer-li veure que no és la manera correcta de procedir.

7. Evita comentar els rumors i intenta eradicar-los. El rumor és una construcció grupal: tots els que participen o comenten el rumor són els seus creadors. Contrastar i no donar per bones afirmacions que no sabem si són certes.

8. Si els teus intents d’eliminar aquestes actituds del grup són fallits, sempre tens l’opció d’abandonar-lo. Encara que alguns no ho entendran, de vegades és la millor opció.

9. No comparteixis en el grup continguts que atemptin contra la privadesa de ningú ni que siguin ofensius cap a uns altres (pares, professors…).

10. Si tens algun problema que resoldre amb el professor, no ho facis a través del grup: ves directament al centre a parlar amb ell cara a cara. D’aquesta forma, els donaràs l’opció de poder oferir-te els seus arguments sobre el succeït i de rectificar el que calgui.