Què és el Grooming?

Amb l’arribada de les xarxes socials, multitud de paraules han aparegut al vocabulari dels internautes per batejar nous conceptes, pràctiques i riscos. Moltes vegades no es tracta d’una cosa nova, sinó la translació al món virtual de realitats de la nostra societat, propiciada sobretot pel gran impacte de les xarxes socials. Un terme que comença a sonar amb força entre els riscos d’internet és el grooming. Aquest vocable en anglès s’utilitza per denominar l’assetjament sexual a la xarxa. No hem de generalitzar, ni alarmar-nos, no es tracta d’una pràctica habitual, però sí cal ser conscient d’això i posar els mitjans necessaris per evitar que els nostres fills es converteixin en víctimes.

Primer de tot, hem de concienciar-los de la importància de la seva intimitat i privadesa. És una cosa que els pertany i no ho han de compartir amb tothom ni frivolitzar. Els assatjadors trien la seva víctima mitjançant fotografies publicades a internet, entren en contacte amb la seva víctima pel mateix mitjà i a partir d’aquí, busquen maneres de contacte. Les xarxes socials són una excel·lent eina per compartir imatges, comentar-les i posar-les en comú, però han de publicar-se en un perfil tancat, mai en llocs oberts d’internet. Els amics i familiars han de ser els únics que tinguin accés a les fotos i vídeos de la vida privada dels nostres fills.

Tancar un perfil és molt fàcil. A la part dreta de la capçalera de Facebook, hi ha una fletxa que es desplega. Un dels apartats és Configuració de la privadesa. Aquí hem de posar Només Amics o Personalitzat, que permet seleccionar només un grup de persones entre tots els amics. Encara que els joves estan conscienciats, mai està de més recordar que no acceptin a gent que no coneixen en persona i no hagin vist físicament. La webcam pot ser un altre canal utilitzat pels assatjadors. Mai ha d’usar-se amb persones desconegudes o que s’hagin conegut a un xat d’internet. D’altra banda, utilitzar contrasenyes realment privades i complexes – amb lletres i nombres, difícils de descodificar- evitaran el fàcil accés a la nostra xarxa social.

En el cas que s’hagi produït una situació d’assetjament, s’han de guardar totes les proves, i mai cedir davant el xantatge. L’organització Protégeles posa a la disposició dels afectats un equip d’advocats i de psicòlegs per ajudar i assessorar als afectats respecte als passos que s’han de seguir, d’una forma professionalitzada i per descomptat gratuïta. Si algun menor sofrís grooming ha de denunciar-ho a la Policia o la Guàrdia Civil.

Firma: Montserrat Bros