Què és i com prevenir el sexting

A la pàgina web de Menores OSI (INTECO), trobem aquest video recomanat per joves d’entre 13 i 17 que tracta la problemàtica del sexting, amb una representació que posa de manifest aquest tema. Consisteix en l’enviament voluntari de missatges amb fotos pujades de tó (de caire sexual), normalment com a exhibicionisme o insinuació per atreure l’atenció d’algú.

L’obtenció de fotografies compromeses molt sobint es fa a través de la suplantació d’identitat, tal com es pot veure al vídeo. Un cop s’ha compartit la foto no hi ha manera de controlar el que es farà amb ella. Cal ser conscients de les repercussions que pot tenir publicar o enviar a algú material d’aquest tipus, derivant en casos de sextorsió (xantatje per no publicar el material compromés), o ciberbullying (sent el centre de les burles per haver-se publicat el material).

Cal extremar les precaucions amb qui compartim dades o informació compromesa, ja que a internet no tothom és qui diu ser. En aquest sentit, la millor manera d’evitar aquests riscos és directament no disposar de fotografies compromeses.

D’altra banda, afegir que compartir fotografies sexualment explícites o de menors despullats, encara que sigui entre menors, té greus conseqüencies legals. De fet, ja hi ha hagut casos amb repercussió als mitjans d’acusacions de pornografia infantil a menors.

Podeu consultar la Guia sobre l’adolescència i el sexting. Què és i com prevenir-lo.