Què fan els teus fills a Instagram?

bi-finstagram

No és cap secret que Instagram s’ha convertit en la principal xarxa social d’ús més extés entre els joves i adolescents degut a la seva simplesa i forma de comunicació més directa a través d’imatges (va començar amb fotos i ara també inclou vídeos), però cal conèixer les característiques bàsiques d’aquesta eina i com és utilitzada per part dels menors.

  • El primer que cal tenir clar és que va ser adquirida per Facebook, igual que Whatsapp.
  • Com a xarxa social que és no està pas pensada per menors i el seu accés és per majors de 14 anys (tot i que és una realitat que hi ha molts perfils de nois i noies més petits sense disposar del consentiment dels pares).
  • Inicialment el seu ús es centrava en l’aplicació de filtres a les fotografies que es publicaven, però ara ja incorpora fins i tot funcionalitats d’edició de vídeo. En qualsevol cas, predominen els anomenats selfies com a mostra de l’activitat quotidiana de l’usuari.
  • Es tracta d’una xarxa que té especial cura en bloquejar continguts inadequats, tot i que aquí hi pot haver certa controvèrsia amb què es considera o no adequat.
  • També cal tenir en compte que els seu principal atractiu és seguir altres perfils (molts d’ells de persones famoses), de forma similar a la mecànica de Twitter, ja que també utilitza #hashtags, convertint-se així en un cercador/repositori d’imatges etiquetades per paraules clau o localitzacions.
  • Una de les pràctiques habituals dels joves és disposar d’un perfil públic aspiracional amb el nom real “pulit i net” on totes les fotos busquen ser correctes i un altre perfil privat amb pseudònim on es permeten tenir menys “cura” de la seva activitat i es publiquen tot tipus de fotos o vídeos en actituds o aspectes menys apropiats en clau de bromes, limitats al seu cercle d’amistats més proper. D’aquests perfils alternatius s’en diuen Finstagram o Finsta (Fake-Fals Instagram).
  • Cal tenir present que un cop publicada una imatge es perd el control del que pot passar i qui o com pot utilitzar-se. Un exemple en aquest sentit va ser el cas d’una noia espanyola de la que Justin Bieber en va publicar una foto al seu perfil amb la repercussió desbordant i assetjament públic que va patir.