Què hem fet durant aquest curs?

Durant el mes d’octubre, la Fundació Aprender a Mirar, juntament amb TAC, va organitzar les Jornades Internacionals sobre protecció del menor en la convergència de mitjans al World Centre de Barcelona. Els dos dies que es van impartir les sessions, es van tractar les noves formes de consum audiovisual que posen en perill la seguretat del menor i la relació amb el paper que juguen les autoritats, els mitjans i els consumidors. El mateix mes, es van celebrar les II Olimpíades de jocs familiars a Highlands School Barcelona que es recorda com un dia assolellat, ple d’activitats, de música i de molts regals.

El novembre, es va engegar la campanya per demanar la regulació en els continguts del programa Adán y Eva (Cuatro) y Sálvame (Telecinco) que s’emeten a la televisió i a internet, fet pel qual es va presentar una denúncia a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC). A més, es va denunciar l’app Movistar Emoción ja que als banners dels serveis promovien jocs infantils i, tot seguit, n’apareixen per adults. És aquí on sorgeix el problema, ja que amb només un clic els menors poden accedir a serveis de subscripció i compra de material audiovisual pornogràfic.

El desembre va finalitzar el taller sobre cinema i sèries de televisió en un centre d’activitats d’integració de la dona del Raval de Barcelona, Terral. Més de vint nenes de 9 a 11 anys van estar dos mesos descobrint el món del guió, la narrativa audiovisual, la influència emocional de la música i els efectes de la publicitat. Per comprendre bé i analitzar el llenguatge audiovisual, les participants van gravar un petit curtmetratge que transmetia una idea amb un valor clar.

El gener va estar dedicat a l’organització de la XX edició dels Premis Zapping. Al llarg de tot el mes es van votar els programes, professionals i projectes finalistes, i alguns després guanyadors, d’una edició molt especial.

El febrer va arribar pletòric amb la celebració dels XX Premis Zapping. L’edició d’enguany va es va retransmetre en directe pel canal de Youtube de TAC, i ja compta amb més de 2.000 visualitzacions. Entre els assistents i guanyadors d’aquest any es poden destacar els tres membres del jurat de MasterChef (TVE), la presentadora de TV3 Helena Garcia Melero o l’equip del Objetivo (La Sexta). Les actuacions van estar a càrrec de la cantant de soul Izah, el monologuista Andrés Torres i l’il·lusionista Sergi Buka. El ressò dels Premis no es va fer esperar i les grans cadenes del país van anunciar els seus finalistes i guanyadors.

El mes de març, Euralva, de la qual la Fundació Aprender a Mirar ostenta la presidència, va ser admesa en el Registre de Transparència del Parlament Europeu per poder continuar col·laborant en la legislació audiovisual.

A l’abril, es va denunciar un cop més Mediaset per l’emissió d’una pel·lícula a Telecinco amb alt contingut sexual en horari familiar; fet que vulnera el Codi d’Autorregulació. També va col·labora amb TVE, concretament en Tinc una idea ja que van entrevistar als experts per saber la seva opinió sobre la plataforma de visionat on-line més important a nivell europeu, Filmin.

El mes de maig, la Fundació Aprender a Mirar, juntament amb TAC, va assistir a les festes familiars de diversos col·legis per donar a conèixer les seves activitats, per explicar tots els serveis educatius que posa a disposició dels pares i professors. A més, va estar a Madrid impartint diverses sessions sobre xarxes socials i privacitat digital en vàries escoles.

En el darrer mes escolar, es va crear una nova campanya a través de la plataforma Change.org per demanar la retirada de Mujeres y hombres y viceversa (Telecinco) per la “apologia de la ignorància” i perquè promou el culte al cos, instrumentalitza la persona, denigra la imatge de la dona
 i menysprea la formació intel·lectual. La campanya va tenir molt ressò en diversos mitjans de comunicació estatal gràcies a les signatures de totes les persones que van difondre la denúncia. Per últim, un altre gran pas per Euralva: va participar en el REFIT de la Unió Europea ja que la Comissió volia saber l’opinió d’Euralva en relació a la regulació del mercat audiovisual.

Trobareu moltes més activitats de la Fundació Aprender a Mirar, aquí.