Qui protegeix els menors a la TV?

Des de fa uns anys s’ha posat de moda incloure a les telesèries a menors que viuen situacions pròpies d’adults. Con el culo al aire, Bienvenidos al Lolita o La que se avecina són sèries que contracten nens actors per fer-los partícips de trames i diàlegs impropis de la seva edat.

Al signar el codi d’autoregulació, les televisions es van comprometre a complir unes normes que, segons sembla, amb el temps s’han convertit en anècdota. Una en particular es centrava en la prohibició de fer que els menors imitin comportaments propis dels adults.

Si ets testimoni d’alguna d’aquestes situacions pots fer arribar la teva queixa a través de l’apartat denúncia de la web o de la nostra app.

A continuació, t’oferim l’apartat del codi d’autoregulació en el qual es parla de la presència dels menors en la programació televisiva:

– No s’emetran imatges ni mencions identificatives de menors com a autors, testimonis o víctimes d’actes il·lícits.
– No s’utilitzarà els menors per imitar comportaments d’adults que resultin vexatoris.
– No s’utilitzaran imatges ni mencions identificatives de menors amb greus patologies o incapacitats en contra de la seva dignitat.
– No es mostrarà a menors identificats consumint alcohol, tabac o substàncies estupefaents.
– No s’entrevistarà a menors identificats en situacions de crisi (fugats de casa, que hagin intentat suïcidar-se, instrumentalitzats per adults per cometre un crim, involucrats en la prostitució, amb els seus pares o familiars propers implicats en processos judicials o reclosos a la presó, etc…).
– No es permetrà la participació de menors en els programes en què es discuteixi sobre l’atorgament de la seva tutela en favor de qualsevol dels seus progenitors o sobre la conducta dels mateixos.