Resum d’activitats del 2015

Resum2015-1215-BlogACT2

Primer trimestre

Gener va estar dedicat a l’organització de la XX edició dels Premis Zàping que atorga l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals (TAC) i que la Fundació Aprender a mirar recolza. Al llarg de tot el mes es van votar els programes, professionals i projectes finalistes que van destacar per la seva qualitat durant el 2014, alguns d’ells després guanyadors.

Febrer va arribar pletòric amb la celebració dels XX Premis Zàping. L’edició d’aquest any es va retransmetre en directe pel canal de Youtube de TAC. Va ser una edició molt especial que es va celebrar a l’Auditori de Caixaforum de Barcelona. El ressò dels Premis Zàping no es va fer esperar i les grans cadenes del país van anunciar els seus finalistes i guanyadors, tenint un gran impacte en la premsa escrita.

El mes de març, Euralva, de la qual la Fundació ostenta la presidència, va ser admesa en el Registre de Transparència del Parlament Europeu per poder continuar col·laborant en la legislació audiovisual.
A l’abril es va denunciar, una vegada més, a Mediaset per l’emissió d’una pel·lícula en Telecinco amb alt contingut sexual en horari familiar; fet que vulnera el Codi d’Autorregulació.

Segon trimestre

En el mes de maig, la Fundació va assistir a les festes familiars de diversos col·legis per donar a conèixer les seves activitats i per explicar tots els serveis educatius que posa a la disposició de pares i professors. A més, va estar a Madrid impartint diverses sessions sobre xarxes socials i privadesa digital a diverses escoles.

Al juny, es va crear una campanya a través de la plataforma Change.org per demanar la retira de Mujeres y hombres y viceversa, per “apologia de la ignorància” i perquè promou el culte al cos, instrumentalitza la persona, denigra la imatge de la dona i menysprea la formació intel·lectual. La campanya va tenir molt ressò en diversos mitjans de comunicació estatals gràcies a les signatures de totes les persones que van difondre la denúncia.

Al juliol, la Comissió Europea va demanar un estudi a l’Observatori Audiovisual Europeu, del que la Fundació forma part, sobre la protecció dels menors enfront de continguts audiovisuals nocius en els Estats membres de la Unió Europea. L’objectiu era avaluar l’aptitud reguladora de l’actual marc legal dels serveis de comunicació audiovisual en la UE.

A l’agost, Catalunya Ràdio va entrevistar al president de la Fundació, Josep Maria Guerra, on va explicar que encara no tenim els mitjans audiovisuals que ens mereixem i que això és responsabilitat de tots, començant pels propis ciutadans.

Tercer trimestre

Al setembre es va treballar en el Programa d’Educació Audiovisual que s’ha anat presentat a diverses escoles.

A l’octubre, el Ministeri d’Indústria va aprovar la proposta de la Fundació sobre la normalització del filtrat d’internet, que consisteix que els desenvolupadors webs senyalitzin correctament l’edat a la qual van dirigits els continguts que els visitants poden trobar-se.

Al novembre, la Fundació va realitzar un conjunt de reunions amb Red.es i el Ministeri d’Interior per seguir avançant per millorar la qualitat audiovisual. A més, la Fundació es va reunir amb Mediació Global, especialistes en resolució de conflictes, per impartir conjuntament algunes sessions sobre ciberassetjament.

Al desembre, es va participar en la jornada La protecció de la infància i l’adolescència en l’entorn audiovisual, organitzada per l’el Observatori de Continguts Televisius Audiovisuals (OCTA) juntament amb la Comissió Nacional de Mercats i de la Competència (CNMC). L’acte va servir perquè totes les entitats que s’esforcen per defensar els drets del menor al món audiovisual repassessin els grans reptes pendents. Finalment, part de l’equip de la Fundació va viatjar a Roma per formar-se en l’II Seminari Internacional Repensar la ficció, de la Pontifícia Università della Santa Croce. Aquesta edició s’ha centrat en identitat personal i reconeixement en personatges i històries de cinema i televisió.