Snapchat al punt de mira

Snapchat és una aplicació de missatgeria instantània que s’ha popularitzat enormement entre els més joves. De fet, més de la meitat dels seus usuaris tenen entre 13 i 17 anys. Tot i que hi ha menors de 13 anys que també hi accedeixen (no pas a la versió infantil SnapKidz). Es tracta de l’alternativa a Whatsapp propia dels menors, que s’ha estès sobre tot per permetre enviar fotos i vídeos que se autoeliminen passats uns segons.

El problema és, precisament, aquesta falsa aparença de seguretat i privacitat, ja que qualsevol arxiu que enviem suposa perdre’n el control (s’hi poden fer captures de pantalla abans de que s’esborri i existeixen aplicación que inhabiliten l’esborrat automàtic sense que l’usuari que ho envia se n’adoni). Fruit d’això són molts els adolescents que cauen al parany i envien fotos inapropiades o compromeses, donant lloc a conductes de risc com el sexting i el ciberbullying.

A la plataforma 4Chan s’han publicat unes 100.000 fotos d’usuaris de Snapchat, amb imatges de gent despullada. A més, a desembre de 2013 aquesta App va patir un atac piratejant les dades de 4,6 milions d’usuaris.

Cal que els pares coneguin això, i siguin clars a l’hora de transmetre als seus fills la importancia de no enviar o publicar mai fotos que els pugin comprometre, ni tan sols en entorns que considerin segurs o privats.