Tablets per menors. Són convenients?

Igual que ha passat amb les consoles portàtils, els mòbils, els ordinadors i fins i tot les agendes electròniques, a poc a poc han anat apareixent al mercat diverses tablets dirigides a un públic infantil, a partir dels 3 anys.

Vinci Tab, Imaginarium amb Super Paquito, Archos amb Childpad i TVE amb Clan Tablet ofereixen, a diferents preus, un accés a internet controlat pels pares i una infinitat de jocs, vídeos i aplicacions que mantenen entretinguts als petits de la casa durant un bona estona.

Les associacions d’usuaris de mitjans audiovisuals ens preguntem si realment és un producte adequat. Analitzarem els seus pros i contres.

Totes ofereixen una connexió a internet amb control parental, jocs, vídeos, llibres electrònics i aplicacions educatives. Però, en realitat, què nen necessita una tablet per entretenir? La situació que un nen jugui esporàdicament amb un dispositiu patern, ja sigui el mòbil, la tauleta o l’ordinador, ha estat captada per diferents empreses i han decidit convertir-la en una necessitat que, en el fons, tots sabem que no és real. Per això ens preguntem, cal que tinguin una tauleta per ells sols?

Els pares i educadors, abans d’adquirir aquest tipus de dispositius mòbils hem de valorar els beneficis i els inconvenients que ofereixen aquestes noves formes d’oci infantil. D’una banda, la possibilitat de passar hores enganxats a una pantalla portàtil on es pot jugar, llegir, veure vídeos i fins i tot aprendre alguna cosa suposa, entre altres coses, l’aïllament tant físic com social del nen. D’altra banda, ens trobem amb el tema, conegut per tots, de la imaginació. Quan un menor s’exposa un temps just i raonable a qualsevol pantalla, pot veure incrementada la seva imaginació, ja que els personatges i els jocs que observa, l’alimenten i omplen d’idees. De la mateixa manera, si l’exposició és contínua i sense límits, la imaginació es va limitant cada vegada més, ja que és com un múscul que necessita ser exercitat per al seu correcte funcionament.

No dubtem que aquests dispositius ofereixen gran quantitat de productes per entretenir i fins i tot alguns de contingut didàctic, que poden ajudar i omplir un buit en determinats casos. Però deixem als nens ser nens i que gaudeixin de la seva imaginació, no els creem necessitats innecessàries a una edat tan temprana.

Font: Editorial Revista Contraste desembre 2012.