Tot val en publicitat?

L’èxit d’una campanya publicitària radica en la seva capacitat de generar impacte, persuadir i mobilitzar al consumidor. Moltes vegades recordem la música, l’eslògan o al famós que apareix en l’anunci, però no quina marca hi ha darrere. En aquest cas, tots els esforços per posicionar el producte han estat nuls i la campanya no ha aconseguit el seu objectiu.

No obstant això, altres campanyes publicitàries donen molt que parlar i queda en el subconscient el nom del producte i la seva aportació a les necessitats del target. Aquestes es divideixen entre les que empren valors positius i les que sucumbeixen a la polèmica. En aquest últim cas, la seva estratègia és la controvèrsia per convertir el seu missatge en viral, en objecte de debat i en presència obligada en els titulars dels mitjans. Aconsegueixen un enorme impacte a un preu proporcionalment menor.

Oscar Wilde va fer memorable la cita: “Que parlin malament d’un és espantós. Però hi ha alguna cosa pitjor: que no parlin”. No obstant això, tant les associacions d’usuaris com els erudits en matèria publicitària no secundarien la cèlebre frase de l’autor de la fira de les vanitats, ja que una marca ha d’associar-se a uns valors positius que es transmeten a través de les seves comunicacions comercials.

En aquesta línia, un dels millors publicistes espanyols, Lluís Bassat, va dir en una entrevista que, al llarg de la seva carrera professional, no havia utilitzat temàtiques sexistes i violentes amb la finalitat d’atreure l’atenció del públic. I, sense contradir al gran mestre publicitari, les noves fórmules de concebre la publicitat posen especial èmfasi en un missatge ètic. Ja no valen els productes miracle perquè sí o el reclam fàcil dels estereotips.

A més, ara les marques compten amb una fluïda comunicació amb els consumidors gràcies a les xarxes socials, que permeten arribar al públic objectiu i rebre de manera immediata el seu feedback i, per descomptat, a través de les entitats com les associacions, que segueixen des de fa anys amb el seu treball diari per garantir el dret del consumidor.